Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, potřebovala bych poradit mám hned několik problémů s učením , ikdyž to není s učením ale něco, co souvysí s nízkým sebevědomím, introvercí, stydlivostí, sluchem a pod...
Mám problém s tím, že když jsem zkoušená tak nejsem schopná odpovídat na otázky, na které vím odpověd... Dělá mi problém komunikace když komunikuju tak mám omezený slovník, zasekávám se, nedokážu se soustředit a většinou dostanu okno a to ikdyž jsem si jistá, že látku umím. U písemného zkoušení už takový problém nemám ale také mi to není příjemné a většinou nenapíšu do testu věci, které vím ale nenapadne mě je tam napsat, protože mi vypadnou z hlavy... Zkoušela jsem si fake zkoušení kdy jsem si dávala otázky, které by mi pravděpodobně učitelka mohla položit při zkoušení a celkem jsem se sebou byla zpokojená ale když jsem přišla do školy a náhodou byla zkoušená a učitelka mi položila jednu z otázek, které jsem si doma zkoušela tak jsem se zasekla a učitelce nic neřekla...
Celkem dost mi tento problém dělá nepříjemnosti a to i mimo školu... Dělá mi problém něco zdělit někomu koho moc dobře neznám a tak... Hodně lidí mi říká, že mám nízké sebevědomí a myslím si, že to je asi pravda ale určitě to není způsobené jen tím... Jsem hodně uzavřená a moc nekomunikuju... Když jsem byla v pedagogické poradně tak mi paní, co tam byla řekla, že mi asi dělá problém sluch... Nejdřív si myslela, že špatně slyším ale potom po více testech přešla k tomu, že mi dělá problém zpracovat to co slyším ... Tohle všechno by asi vysvětlovalo, co a proč mi dělá problém ale proč ale mám problém s mnohem více věcmi... např když píšu diktát a snažím se ho napsat správně ale i tak po opravě učitelkou zjistím, že tam mám milion chyb, které vím, že mám špatně a proč... Jsem schopná napsat mlýn s měkkým i a podobně... Nejhorší je když si čtu star zprávy na fb a vidím ty chyby , co píšu... Hrůza...
Nevím jak se tohodle všeho mám zbavit... Budu ráda za všechny rady a typy... Za všechno, co by mi mohlo nějak pomoc... Je mi 15 a jsem na sš v 1. ročníku
Pokus se učit nahlas. Třeba jen šeptem. Uč se tak, abys to, co víš, uměla vložit do slov. V tom je někdy velký problém. Víme, známe, ale neumíme vyjádřit slovy. Všechno, co se naučíš a chceš říci, představ si, že to říkáš někomu, kdo to, o čem mluvíš, nikdy neviděl, neslyšel. Uč se mluvit jasně a srozumitelně, ale bez zbytečné omáčky. Když se budeš slyšet, je pak mnohem snadnější sama sebe korigovat, opravovat. A také toho v hlavě více zůstane a sebevědomí roste.
"S čím je ..."; " , ikdyž to není s učením ale něco, co souvysí s nízkým sebevědomím, introvercí, stydlivostí, sluchem"; "... za všechny rady a typy... " → Já tam vidím i neznalost pravopisu a nesoustředěnost.
Jako první mne také napadla možnost některé poruchy učení, problém se zpracováním slyšeného by mohl znamenat dysortografii.
Dysortografie se samozřejmě projevuje i v diktátech. Ovšem na neznalost, kde psát čárky, nebo na to, že se čárky píší za slovem, nikoliv až za mezerou, už vliv nemá.
Asi by nebylo od věci další vyšetření v pedagogické poradně. Kdybys měla od poradny doporučení pro školu, musela by škola při zkoušení a hodnocení tvých výsledků postupovat podle doporučení poradny. [Poruchy učení se zohledňují až do konce střední školy, pokud bys šla dále na VŠ, už by se nezohledňovaly.]
Další možnost je vliv změny typu školy. Střední školy mají na své žáky jiné (vyšší) nároky než ZŠ a některým žákům trvá přizpůsobení novým podmínkám, metodám i učitelům skoro celý první rok.
Podle mne to bude chtít naučit se soustředit, častěji procvičovat a hodně tréninku (postupně se sníží stres ze zkoušení). Zkoušej třeba učivo vysvětlovat spolužákům, kterým moc nejde. Tam budeš muset dávat pozor, abys nevynechala něco podstatného, jinak by vysvětlované látce nikdo nerozuměl.
Poznámka: Chyb máš v textu více, zdůraznila jsem jenom některé.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.