Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkontrolovat nebo skontrolovat?

Od: rakda odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,
jak prosím správně napsat zkontrolovat nebo skontrolovat? Nebo jsou možné obě možnosti?

děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

z je správně.

Změna stavu, dokončení děje.

doplněno 02.02.17 16:13:

alebo po slovensky: skontrolovať :)

doplněno 02.02.17 19:41:

@ra252: máte pravdu: a já jsem za trotla:

skončit je správně.

viz. třeba: proofreading.cz/...

prirucka.ujc.cas.cz/...

Zkončit nebo skončit?

A dostal jste mě podruhý, dyť vyse ptáte na něco jinýho než původní tazatel. Bože, to je den. :-D

Na otázku jsem odpověděl, viz. výše a sebekritiku (z důvodu pravopisu) odvolávám

Proč byste byl za "trotla"? Správně je samozřejmě "zkontrolovat" (tedy v češtině) a je to opravdu "pravidlo změny stavu". Ovšem dané pravidlo má tu nevýhodu, že obsahuje řadu výjimek. V tomto případě např. shořet, shnít, strávit, skončit...

Ve slovenštině (nebo třeba i v ruštině) je to o to jednodušší, že před neznělými samohláskami se píše s, a před znělými z (proto i zmíněné slovenské skontrolovat).

doplněno 03.02.17 07:33:

Ona existují různá "podpravidla" jako třeba "z povrchu pryč/ zmenšení objemu", "směr dohromady" apod. Občas je to však i nejednoznačné, proto já nejsem velkou příznivkyní podobných pouček.

Figurku, tam by též bylo z (zkontrolovat, když už ne ukontrolovat).

Ono to "pravidlo" má tolik výjimek, že snad ani není pravidlem. Mimochodem, můžeme si stěžovat, že nám to bude ztěžovat život.

hodnocení

0x

Zkontrolovat je správně. Můžete použít jako pomůcku - něco "zrevidovat".

proofreading.cz/...

figurek*
hodnocení

0x

obvykle je správně zkontrolovat. Učitelka ti zkontroluje domácí úlohu, maminka zkontroluje, jestli máš svačinu atd.

Když ale budeš někoho kontrolovat tak, že ho svým věčným kontrolováním udoláš k smrti, tak ho skontroluješ.

iz*
hodnocení

0x

Česky zkontrolovat, slovensky skontrolovat.

pazout
hodnocení

0x

VŽDY jen a jen zkontrolovat

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]