Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odvozovat vzorce

Od: holic odpovědí: 3 změna:

Dobrý den. Ve škole sme dostali papír a máme odvodit nějaké neznámé ze vzorců pro čtverec, lichoběžník atd. Moc tomu nerozumím, tak jestli by nějaká hodná duše mohla napsat nějakej návod, nebo poslat nějakou stránku, byl bych moc rád. A ještě jeden dotaz, vyhledával sem si to nějak na internetu a našel sem tam nějaký příklady ( spíše z fyziky a chemie ), ale to je jedno. Nechápu dvěma věcem :

poznámka : Nevím, jak udělat zlomkovou čáru, tak budu používat lomítko ( / )

1. a = v- v0/t ( vzoreček pro rovnoměrné zrychlení zrychleného pohybu nebo co ), a mám vyjádřit v0

takže : a = v - v0/t / vynásobím písmenem t

at = v - v0 ( prohodím znaménka )

v0 = v - at

2. S = a . va/2

2S =a . va

2S/va = a

Moje otázka zní, jaktože v tom prvním případě prohazuji znaménka a nedělím a ve druhém příkladě ano? Dokáže někdo vysvětlit? Díky

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

paw*
hodnocení

3x
Tak v 1. Priklade znamena neprohazujes, ale prevadis zkeva do prava a naopak. Prohozeni znamenek v matematice neexistuje, leda tak nasobeni (-1). Ve druhem prikladu se deli, pac je rovnice psana s nasobenim. A je treba uzivat ekvivalentni operace. Ke scitani patri odecitani a k nasobeni patri deleni.
Momochodem 1. priklad nemas dobre. Kdyz nasobis, musis vsechny cleny rovnice. Tedy i v.

Stručné a jasné. Má odpověď je pdorobnější a tak mi trvala déle a nestihl jsem ji. Snad má taky nějaký smysl. jako podrobnějří vysvětlení té první. A samozřejmě si musí tazatel vyjasnit zápis. Veličina va zde asi neexistuje, má tam být v*a. Ale o to jde.

hodnocení

0x

Za prvé, opravdu bys dost těžko v toto editoru vytvořil zlomkovou čáru, ale lomítko bez dalšího místo ní používat nemůžeš, Jistě jste si říkali, ře zlomková číra nahrazuje závorku. Co je nad ní, jakoby bylo v závorce, co je podní, je jako ve své závorce. Když tedy chceš místo slomkové čáry uřít lomítko, tak to závorku nenahrazuje a musíš ji tam doblnit. Když napíšeš a = v- v0/ttak podle tohoto vzorečku bys nusel zrychlení počátat tak, že bys nejprve v0 vydělil t, výsledek bys pak odečetl od v. Kdyř chceš, aby vzorešek fungoval správně, tedy abys podle něj nejprve od v odečetl v0 a teprve tento rozdíl vydělil t, musíš ho napsat takto: a = (v- v0)/tProstě dodržovat pořadí operací: násobení a dělení má přednost před sčítáním a odčítáním a závorka má přednost před obojím (od toho závorky jsou.No a k vlastnímu dotazu: ani v jednom případě žádná znaménka neprohazuješ. Prostě převádíč potřebné veličiny na druhou stranu rovnice, Jednou ze součtu, ot je, jako bys k rovnici at = v - v0nejprve přičetl v0 (podobně jako na začítku jsi rovnici vynásobil t-čkem) a dostal rovníci at + v0 = v, a následné od ní odečetl at a dostal výsledek v0 = v - at. Takhle to zdůvodníč a můžeš si pabatovat, že ze soužtu převádíš veličinu na druhou stranu rovnice se změnou znaménka /z plus na mínum, nebo z mínus na plus.V tom druhém pžipadě vychýzíš ze vztahu S = a * va/2 – co je va?– (nebo, chceš.li . S = a * (va/2) ale tady je v pořádku obojí možnost; místo tečky jsem pro násobebí použil hvězdiřku, která je výraznější a jasnější), ten vynásobíš dvěma, ale to je vlastně totéž, jako bys převedl dvojku zprava doleva, ale teď je němáš v souštu či rozdílu, ale v součinu či podílu, takře zase pči převádění měníš znaménko, ale tentokrád z dělení na násobeí , spíše než říci "měním znaménko" by asi bylo lepčí říci "měním operaci na opačnou", Dostaneš tak rovnici 2S = a*va, kterou vydělíš va (neboli převedeš va na druhou stranu se změnou násobení na dělení) a je to.

Byl jsem druhý. A předchozí rádce má pravdu; ty ses tvářil, jako kdyby va byla nejaké samosttná veličina, něco jako v0, však jsem se tě ptal, co má být va.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]