Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Moment síly-výpočet

Od: lenka007* odpovědí: 4 změna:

Pomůžete mi prosím? Za všechny odpovědi předem moc děkuji...
Tenká deska tvaru čtverce se stranou délky 100 cm je upevněná k ose procházející
jejím středem a kolmé na desku. Na desku postupně působí síly F1
a F2 (viz obrázek dole- obrázek zleva je F1 a zprava F2)
Obě síly mají stejnou velikost F1 = F2 = 25 N, síla F1
je kolmá na úhlopříčku čtverce.
a) Která z těchto sil má větší moment vzhledem k ose otáčení?
Odpověď: A: Větší moment má síla F1.
B: Větší moment má síla F2.
b) Vypočítejte momenty obou sil vzhledem k ose otáčení.
Odpověď: Momenty jednotlivých sil jsou M1 = ... N.m, M2 = ... N.m. v

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lenka007*
hodnocení

Ještě jednou sem dávám ten obrázek:)

Moment síly-výpočet
jirbar*

Jistě víš že moment síly je násobek délky průvodiče a síly kolmé na tento průvodič.

Průvodič je spojnice středu otáčení s bodem v kterém síla působí.

Pokud síla není kolmá na tento průvodič, tak počítáme pouze velikost té složky síly, která je kolmá na tento průvodič.

No a když toto všechno zvážíš, tak si odpovíš sama.

hodnocení

0x

V úlioze se mluví o momentu síly vzhledem k ose otáčení, ale protože ta je kolmá k desce, jde de fakto o rovinnou úlohu a o výpočet momenty vzhledem ke středu O.

No a co je moment? To je síla, násobená ramenem. Rameno síly je pak kolmá vzdálenost středu O od přímky, v níž síla působí. Neozbrojeným okem je vidět, že rameno síly F2 je nulové (logicky; když táneš desku přímo od středu, tak s ní neotočíš). Ten druhý moment je pak nenulový, ale podle obrázku ho snadno spočteš; rameno síly je zde zjevně délka půlúhlopříčky, to je obsaženo v zadání.)

Vlastně, přesně vzato to, co popisuji a co máš spočítat, je velikost momentu síly; moment sám je vektor, kerý je kolmý zde k úhlůopříčsce a k síle F1. Více viz cs.wikipedia.org/...

doplněno 14.03.10 19:13:

Ještě upřesňující dotaz: co znamená to v na konci zadání? Já ho pokládal za překlep a ignoroval jsem ho; doufám, že nemá nějaký skrytý význem.

hodnocení

0x

Na první pohled by se mohlo zdát, že Jirbar navrhuje něco jiného než já, ale nedej se tím mýlit,je to totéž v bleděmodrém. (Proč?)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma moment síly

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]