Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dva příklady na limity

Od: lubo1 odpovědí: 9 změna:

Prosím poradil by mi někdo, potřebuju poradit s postupem u dvou příkladů na limity (viz. obrázky - hořejšek zadání, výpočet v [] ), nevím jak postupovat dál, poradil by mi prosím někdo.

Dva příklady na limity
Dva příklady na limity #2

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

V prvním příkladu je špatně výpočet typu 1+1.

V druhém příkladě to chce pokračovat dál a zbavit se spíše tangensu.

matematik
hodnocení

0x

Nejenomže tvrdošíjně se snažíš dělat rozklad a nikdy senezbavíš x, navíc máš naprosté nedostatky snad že základní školy.

Prostě upravit x² + x²= x4. Ta to nemám slov

doplněno 21.01.17 01:07:

Dopr... co na tom je nepochopitelného v tom minulém příkladu

Tak si udělej substituci

2x=u. tg 2x = tg u = sin u/cos u

A dosadíme zpět tg 2x = sin 2x/cos 2x

matematik
hodnocení

0x

První příklad předposlední úprava

2(sin² x)/x² = (2 * (sin x) * (sin x))/(x * x) = 2 * ((sin x)/x) * ((sin x)/x) = 2 * 1 * 1 = 2

matematik
hodnocení

0x

Druhý příklad po úpravách na které jistě přijdeš

((sin² x)(2 + (1/(cos² x))/(x(sin x)) = ((sin x)/x) * (2 + (1/(cos² x)) = 1 * (2 + 1) = 3

matematik
hodnocení

0x

Ve všech příkladech musíš upravit na limitu

(sin x)/x = 1

Tady máš odůvodnění

search.seznam.cz/...

lubo1
hodnocení

Tyhle příklady bych už chápal. Díky. Ale ten minulý s tg2x jsem už skoro pochopil akorát potřebuji najít chybu (viz. obrázek) - převedl jsem dělení na násobení, no a nějak mi to nevychází (nulou nelze přece děleit, je to tak?)

Dva příklady na limity #3
matematik

Předpokládám, že se jedná o příklad z toho druhého zadání. Chyba a doslova morda je za prvním rovnitkem. Jak můžeš mít ve jmenovateli obou zlomků x. Copak v čitateli zadání je dvoučlen. Zkus si to roznásobit a dostaneš ve jmenovateli x² a nic takového v zadání není

A úpravu bych dělal jednodušeji. Čitatele prvního zlomků nádobím převrácenou hodnotou jmenovatele a nemůžeš udělat chybu

lubo1
hodnocení

Díky moc. Už jsem to konečně vypočetl správně. A ještě sinx * sinx = sin2 x. Nemýlím se?

matematik
21.01.17 15:44

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]