Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Špatný slovosled

Od: qlqlo* odpovědí: 5 změna:

Dostal jsem upozornění, že mám chybu ve slovosledu v následující větě:

Při práci může pracovník dojít ke styku s procesní kapalinou, proto tyto kapaliny nesmí být zdraví škodlivé a nesmí vydávat nepříjemný zápach.

Proto bych vás chtěl požádat o radu jak jí napsat správně. Děkuji mockrát

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Taky nevidím, ale "dojít ke styku" tahá za uši. Přijít do kontaktu, prosím :)

Možná tím bylo myšleno "..., tyto kapaliny proto nesmí být" - mně to zní lépe, ale jako chybu bych to neoznačila.

rqwope1
hodnocení

2x

Je špatně: ~ "Pracovník může dojít ke styku". Totiž může dojít ke styku "pracovníka s kapalinou" nebo "kapaliny s pracovníkem".

hodnocení

0x

Ve slovosledu žádnou vadu nevidím, ale v první části věty je podstatné jméno kapalina v jednotném a v druhé části věty v množném čísle. To mi trošku vadí, spíše bych napsal ... s procesními kapalinami...

hodnocení

0x

Nebo třeba:

Protože pracovník může přijít do kontaktu s procesní kapalinou, nemí být tato kapaliny...

Jestliže může pracovník přijít do kontaktu...

Původní výtka možná požadovala slovosled: Při práci s kapalinou... Ale tam bych pak pokračovala nějak zbytečně složitě.

iz*
hodnocení

0x

"Při práci může dojít ke kontaktu ..." (vynechala bych pracovníka a místo "styku" použila "kontakt")

Pracovník může dojít do kanceláře, dílny, ... k nadřízenému, ke stroji, ...

doplněno 19.01.17 22:02:

I tady by to chtělo napsat alespoň odstavec. Samotná věta se vždycky opravuje špatně, nemáme se čeho "chytit".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]