Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rotační kužel - příklad

Od: blbkanamatiku odpovědí: 2 změna:

Ahojte :) potřebovala bych prosím poradit s příkladem do matiky

Rotační kužel má průměr podstavy 18 cm a velikost úhlu při hlavním vrchlou osového řezu 50°

vypočítej: a) výšku kužele b) délku strany kužele c) povrch kužele d) objem kužele

Kdyby se našla nějaká dobrá duše, co by mi pomohla jsem fakt bezradná ostatní příklady z úkolu v pohodě a tento mi fakt nejde :( (samozřejmě ohodnotím kvalitní přízpěvky)

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Když "rozřízneš" kužel osovým řezem (prochází vrcholem a průměrem podstavy), dostaneš rovnoramenný trojúhelník, jehož základna měří 18 cm a úhel proti ní je 50°. Sestrojíš si výšku tohoto trojúhelníka - rozdělíš ho na 2 shodné pravoúhlé trojúhelníky. V pravoúhlém trojúhelníku je jedna strana 9 cm (polovina původního rovnoramenného trojúhelníka) = odvěsna, další strana je výška = další odvěsna, třetí strana je strana kužele = přepona. Znáš úhel proti straně 9 cm = 25°, trojúhelník je pravoúhlý - použiješ některou z goniometrických funkcí k výpočtu další strany a pak třeba Pythagorovu větu.

Nakresli si k tomu obrázek :)

ctenar*
hodnocení

2x

Wikipedia: rotační kužel

Rotační kužel - příklad

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]