Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Autor pohádky?jak včelička zachránila králíčk

Od: nikolan odpovědí: 4 změna:

Zdravím :),

Prosim vás, nevíte kdo je autor pohádky "Jak včelička zachránila králíčka?"

Pohádka je v knize "Velká kniha malého školáka" , ale autora jsem na netu nemohla najít.

Děkuju za odpověd.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já mám doma Pohádky a povídky pro malé čtenáře z r. 1964, kde píšou, že tato pohádka je převzata z časopisu Sluníčko, bez uvedení konkrétního čísla a autora.

Na Wikipedii tedy píšou, že Sluníčko bylo založeno v r. 1967 (ale Wikipedie není příliš spolehlivý zdroj).

doplněno 16.01.17 17:11:

Tak jsem tu ještě vyhrabala "úplně stejnou" knihu (Pohádky a povídky pro malé čtenáře), kde je vepředu uveden rok 1979, ovšem vzadu člověk narazí na informaci, že publikace byla vydána v r. 1983. :-D Je to do značné míry kopie té starší knihy, i když ne zcela. Pohádka o včeličce zde rovněž nechybí (se stejným odkazem na Sluníčko bez dalších podrobností).

Mimochodem, napsala jsem to zprvu poněkud nepřesně: ani v jedné z knih není napsáno "převzato z časopisu Sluníčko", nýbrž "podle Sluníčka" (tedy zjevně s nějakými úpravami).

U oné starší knihy je rok vydání vytištěn pouze na úvodní straně; v poznámkách vzadu již není... takže kdoví, jak to s ním bude. Mám dojem, že se s tím u těchto dětských knih tehdy příliš "nepárali" (publikace mohla být z větší část připravena již v r. 1964, potom ji ale mohli ještě doplnit a vydat třeba v r. 1967, kdy, jak se zdá, opravdu začalo vycházet Sluníčko). Každopádně, i mě by zajímalo, odkud se tato pohádka vzala: je docela možné, že je to opravdu přepracování té jakutské, jak píše Bimbam.

-----

Pokud se Vám odpověď nepodaří zjistit, je možné využít online služby Ptejte se knihovny. Tam by to snad měli dopátrat.

nikol*
Děkuju moc za Vaši odpověď. Budu pravděpodobně kontaktovat knihovnu, jinak tomu asi na kloub nepřijdu.

hodnocení

2x

Teď jsem listovala ve dvou knihách: Pohádky a povídky... (viz Ildika) a Byl jednou jeden (Anna Janíčková, SNDK, 1951). Námět pohádky je téměř stejný. V Pohádkách králíček proti koze za pomoci prasátka, pejska a včely. V Byl jednou... zajíček proti kozám na poli za pomoci lišky, vlka a včely.

Kniha Byl jednou jeden má podtitul Sbírka pohádek z celého světa. Pohádka o zajíčkovi má být jakutská. Všechny pohádky v této knize zřejmě jsou opravdu lidové pohádky různých národů, jen poslední "čínská"není lidová, ale uměle vytvořená "komunistická".

databazeknih.cz/...

nikol*
Moc děkuji za odpověď. Autor jakutsky - chytráku včelka. Tak budete mit asi pravdu. Schválně napíšu do knihovny pro potvrzení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]