Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Účetnictví základy

Od: petr96 odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, mohl byste mi někdo poradit? Jedná se o účetnictví asi o základy, dělám dálkově školu a měl jsem domácí úkol i test tak jsem si to ofotil abych se na to mohl doma podívat ale moc tomu nerozumím možná kdyby jste mi dal někdo nějaký odkaz?

Tak například mám toto: VPD nákup kancelářských potřeb.

A teďka po mě chtěla paní učitelka abych na jednu stranu dal například pokladna, běžný účet a na tu druhou třeba pohledávky atd

No a já nevím jak mám postupovat právě. Podle by to mohlo být +zboží? Ale nevím co má být na straně druhé snad mi rozumíte a nebo to neumím asi jinak vysvětlit děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Petře, musíte se naučit alespoň základní věci a až pak můžete dále účtovat.

Například v tom vašem případě - naučit se zkratky v účetnictví, VPD je výdajový pokladní doklad.

Musíte mít nějaké povědomí o účtech - tady víte, že jste zaplatil hotově, takže vám peníze ubydou z pokladny, a že úbytky účtujete u pokladny na stranu DAL, příbytky na Má Dáti. Pokladna má účet 211.

Dále je to pro vás náklad, náklady účtujete do páté účtové třídy (účty 5xx), většinou na Má Dáti, výjimečně na Dal.

Nákup kancelářských potřeb je drobný výdaj, který zaúčtujete do spotřeby, tzn. účet spotřeba materiálu, tedy 501.

Zaúčtujete tedy: 501/211. Pak musíte ještě rozlišit a dopočítat případně částku, pokud účtujete i s DPH. O tom tu nic nepíšete, předpokládám tedy, že DPH neúčtujete a je to tedy všechno. Pak také záleží na tom, zda účtujete způsobem A nebo B.

Zboží by to bylo v tom případě, pokud byste s kancelářskými potřebami obchodoval. - Nakoupil byste je a dále prodal jinému zákazníkovi. Ale v ostatních případech je to výdaj, který souvisí s vaším podnikáním, s vaším provozem, proto se jako zboží neúčtuje.(Zboží je věc, kterou dále prodáváte a to v nezměněné podobě)

Napřed musíte získat teorii a tu pak můžete aplikovat v praxi.

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den. Jaký máte přehled o podvojném účtování? Víte, co je strana Má dáti a strana Dal? Víte jak se účtuje na pasivních a jak na aktivních účtech? VPD - výdajový pokladní doklad... v účtu pokladna vám peníze ubudou a k tomu potřebujete mít další účet, kam to zaúčtujete...nejspíše spotřeba, když jste jakože nakoupil kancelářské potřeby. Určitě máte k dispozici účetní osnovu s účty a podle ní se orientujte.

doplněno 15.01.17 18:46:

Zboží jste nenakoupil, tak to nemůžete účtovat na účet zboží.

petr96
Dobry den, tak prehled nemam, mam knizku ucetnictvi pro zacatecniky, ale pisou to tam trochu slozite. Spis bych potreboval aby mi to nelkdo vysvetlil, ve skole mi akorat daji co se mam naucit predem dekuji

pt®
hodnocení

0x

účtová osnova: s1.readgur.com/...

účtování: business.center.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]