Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Udělejte to za mě! Já na to nemám čas.

Od: zak* odpovědí: 33 změna:

Číslo π je jedním z nejznámějších čísel matematiky. Udává poměr obvodu kruhu ku jeho průměru. Martin si našel, že v antice se na jeho přibližný výpočet používal poměr obvodu pravidelného n -úhelníku vepsaného do kružnice ku průměru kružnice.

Nejprve vypočítejte tento poměr pro čtyřúhelník a šestiúhelník, pak například pomocí Excelu nebo jiného kalkulátoru najděte takový n -úhelník s nejmenším n , že jeho poměr je alespoň 3,14 , což je hodnota již velmi blízká π .

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

matematik
hodnocení

1x

Tak si představ, že nemám potřebu to počítat

hodnocení

1x
No počítej počítej, ani já nemám sebemenší potřebu to počítat za tebe.

iz*
hodnocení

1x

Milý žáku, náš úkol to není... Napiš svůj postup, vlož jej sem a někdo ti jej zkontroluje. Ovšem tvou práci nikdo (doufám) dělat nebude.

vilik*
hodnocení

1x
Počítat to ani já nebudu.
Jen jsem chtěl napsat, že takto přejmenovaná otázka mi přijde od příslušného sys poněkud nevhodná.
doplněno 13.01.17 15:09: Dobře, děkuju za upřesnění. Tím víc mi přejmenování přijde nevhodné.
Je něco jiného, když zesměšním tazatele jako běžný uživatel a jako korektor. Možná má administrátor podrobnější informace. Já je nemám, píšu z mého pohledu. Proto to formuluji takto.
Korektní by bylo nejprve upozornění, ne dehonestace.
doplněno 13.01.17 16:12: Strejc, oceňuji vaši reakci a omlouvám se za moje odmítnutí názvu vlákna. Bylo vedeno snahou o kvalitu poradny.
výtka
Upozornění od sys strejc 13. 01. 2017 15:58:44
Přejmenoval jsem já. Aby nebyl tedy dojem dehonestace, upravil jsem pojmenování dotazu do úrovně stejné arogance, jak byl původně podán. Příště budu přesnější a opatrnější, viliku.
iz*

A to mně zase přijde takové přejmenování na místě. Občas by některým tazatelům neškodilo se před vložením otázky trochu zamyslet...

Syslové přejmenovat nemohou, jenom admin...

výtka
Upozornění od sys clayman 13. 01. 2017 15:27:11
Kdepak, sys mohou přejmenovat.
iz*

Tak to se omlouvám, myslela jsem, že jenom admin. Ale podle mne je to jedno, přejmenování je podle mne v pořádku i tak. Ještě jsem si nevšimla, že by tu některý Sys zneužíval své pozice.

sebod*

Vilíku. O jaké dehonestaci píšeš? Copak když se věci nazývají pravým jménem, tak je to špatné nebo nějak urážející? Podle mě ne. Tazatel je nejen liný, ale i velice nezdvořilý. Je jen dobře, když ho někdo klepne přes prsty.

Podobné přejmenování bude na místě, až se zásada o samostatné práci stane součástí pravidel Poradny.

doplněno 13.01.17 15:45:

Ale my nikdy nemůžeme vědět, zda je to domácí úkol. Když se zde např. já zeptám na nějaký složitější početní postup (matematika není mým koníčkem), úkol to dozajisté nebude – ale někdo, kdo mě nezná, si může myslet, že ano. Mimochodem, vždyť i Vy jste zde jednou uštědřila Pt nezaslouženou výtku. Myslím, že by se k tomu mělo přistupovat trochu opatrněji... Jestliže tazatel chtěl, aby za něho někdo vyřešil otázky do soutěže, bylo by, myslím, vhodnějí, aby otázka byla jednoduše uzavřena poté, co daná skutečnost vyjde najevo (a nestalo se, že někdo správný postup přece jen prozradí).

-

Co se týče daného pravidla: mohlo by být alespoň uvedeno v záhlaví rubriky jako upozornění.

iz*

Myslíte, že stávající pravidla nestačí? Vyřešit za někoho domácí nebo soutěžní úkol je pomáhání v podvodu...

vilik*
Pro sebod.
Ve vlákně o důchodech od zavinac byste. stejným stylem musela pročistit půl vlákna. To téma už mělo být dávno ve volné diskuzi.
Na druhou stranu sys v jiné otázce píše o shovívavosti k tazateli, který neformuloval dobře otázku a dostalo se mu nehezké odpovědi.
Pokud jste schopni občas odpovídat na otázky z historie, které pokládala nedávno pt a které by laik také mohl vyhodnotit jako úkol, mohli byste vzhledem k výše uvedenému připustit, že se může ptát rodič, kterého zajímá, co se dítě učí, a nebo mu dát upozornění na pravidla.
Sys by podle mého názoru měl být ten, co je nestranný.
Takhle popravdě občas mívám dojem, že poradna je pro pár soukromníků a ostatní si můžou víte co.

sebod*
hodnocení

0x

Vážení rádci. Kdepak jste vzali, že to tazatel chce od nás vypočítat. ;) On nám pouze opsal zajimavý příklad z učebnice. Nic víc, nic míň. *smich*

x®

Žádná učebnice – soutěž výfuk

Termín odeslání: 16. 1. 2017 20.00

13.01.17 19:06

.

klus
hodnocení

0x

Jsem za to, aby podobné otázky byly takto přejmenovány. Mlaďochům asi nedochází, že by se měli snažit nejprve oni a teprve pak"poprosit či požádat" o radu, zvláště, když některý rádce se chce ukázat a ihned hodí výpočet na plac.

doplněno 13.01.17 20:02:

Vilku, vy jste v otázce od tazatele se dočetl s čím chce poradit? Nemá ani tolik slušnosti, aby požádal o pomoct, tak proč se mu vnucova?. Pochybuji, že by poděkoval i kdyby jste mu domácí úkol vypočítal.

ˇŽe by takový dotaz psal rodič je nesmysl.

kalous*
Nejprve musíš vypočítat poměr pro čtyřúhelník a šestiúhelník, což sám nevím jak udělat. Vážení rádcové pomohli byste tazateli s tímhle krokem?
Je velký problém spočítat obvod čtverce, když znám jeho úhlopříčku?
Neřekl bych.
matematik

A ten šestiúhelník se vůbec nemusí počítat

kalous*
Můžeš to vysvětlit?
kalous*
A jaká je ta úhlopříčka

Úhlopříčka čtverce je stejně dlouhá jako je průměr kružnice.

U šestiúhelníku trochu popřemýšlej, z čeho se ten šestiúhelník skládá.

kalous*
Úhlopříčka je tedy 3,14
A šestiúhelník se skládá s 6 úhlů

No, u kružnice s průměrem 3,14 čehokoliv je úhlopříčka vepsaného čtverce opravdu 3,14.

Ano, světe div se, šestiúhelník se opravdu skládá z šesti úhlů. Ale měl jsem na mysli něco malinko jinýho. Když si namaluješ průměry kružnice z vrcholů šestiúhelníku, vidíš co?

matematik

Protože vepsaný šestiúhelník do kružnice vytvoří šest rovnostranných trojúhelníků. Jeho všechny strany jsou stejně dlouhé a to poloměr té kružnice a obvod vepsaného šestiúhelníku je 6r.

π≈6r/2r=3

matematik
hodnocení

0x

n=360/α

Sin(0,5α )=(0,5Ln)/r

Ln*n=O

O/2r=3,14

Můžeš počítat neznámou "n". Pokud vyjde desetinné číslo, tak řešení je nejbližší vyšší celé číslo

doplněno 14.01.17 04:00:

3,14 = n * sin(π/n)

n = 57

doplněno 14.01.17 04:19:

Přesněji

n = 56,959 takže

n = 57

doplněno 14.01.17 04:19:

Přesněji

n = 56,959 takže

n = 57

matematik

Tazatel nikde, tak ještě doplním, že π by vyšlo 3,14000005

A při n=57 by π vyšlo 3,1400023371

sebod*

vždy se najde někdo, kdo si honí triko s výsledkem, že? *smich*

matematik

Tak tenhle login znám. Plete se do všeho, když si myslí, že na to má. A když na to nemá tak se aspoň šklebí.

vilik*
Náhodou, já jsem taky za tyto dotazy rád.
Včera jsem si prohlédl stránku se zadáním soutěže výfuk a zkusil si pár příkladů spočítat. Sice sem výsledky nedávám, ale když to někdo udělá, můžu si porovnat řešení.
Taky si myslím, že mi nemá kdo kecat do toho, jak a kdy přispěju do poradny, když neporušuji pravidla. A spočítat někomu zadání za porušení pravidel nepovažuju. A ani za podvod, protože zneužít jde jakákoliv rada, klidně z oblasti práva, sociálních věcí, vztahů mezi lidmi...
Nikdo není nucený odpovědět, když s otázkou nesouhlasí. Každý má právo volby.
Navíc, i kdyby, neznám v mém okolí nikoho, kdo v životě nikdy nic ve škole neopsal. A mnoho z nich je svým okolím považováno za skutečné znalce v oboru.
hmmm

Teď už se nedivím, že děcka vylezou z učňáku, ze střední a v hlavě prázdno. Je jednodušší od rádců hodit jim výpočet než je nápovědou (jako Jenyk) dokopat k přemýšlení a k výpočtu. A pak se divme, že není u nás pořádný řemeslník ani ouřada.

Vlastně je to pro obě strany dobře. Žák zde zadá úkol, rádce vypočítá a jsou v pohodě oba.

matematik

Ikdyž tazatel vychování nemá, tak si myslím, že není tak debilní, aby se mu radilo jak vypočítat obvod čtverce. Ovšem vypočítat nejmenší n tomu se nějak všichni rádci vyhnuli.

iz*

Což samozřejmě bylo v pořádku, protože vypočíst zadání za tazatele znamená umožnit mu podvádět.

matematik

"Uznávám" lidí, kteří, když něco nevědí, tak to aspoň umějí perfektně zdůvodnit

matematik

Má jen nastiňený postup a výsledek. Pokud to není odpověď do nějakého testu tak jak ve škole, tak třeba matematická olympiáda vyžadují postup. Může to mít jednodušší jen o kontrolu výsledku. Jak se zdá, tak tazatel očekává, že mu někdo zadání dodá doslova na talíři.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]