Nejste přihlášen/a.
Zdravím, za týden ve škole recitujeme (9. třída) a já prostě nemohu najít žádnou vhodnou báseň.
Má mít minimálně 8 slok (s tím, že každá sloka by měla mít 4 verše), jinak je výběr libovolný.
Nezná někdo nějakou? Díky.
Na základce jsem se naučil krásnou báseň Vítězslava Nezvala Na břehu řeky Svratky. Má sice jen sedm slok, ale veršů je v každé sloce pět, tak si myslím, že by to mohlo projít. psanci.cz/...
Svatopluka Čecha jste jistě ve škole brali a možná jste se učili recitovat něco z Písní otroka, například "V bázni boží na rohoži, šedý rab si sedí syt..."viz cs.wikisource.org/... Má to docela dobrý rytmus, který při recitaci pěkně šlape a text i když je slově dost archaický (zastaralý), docela dobře se pamatuje. Je to sice také jenom sedm slok, ale paní učitelka asi chce něco hodně rozsáhlého, abyste si cvičili paměť.
I Vrchlický má básničky krátké, pár slok, viz například mujweb.cz/...
Některé písničky mají hodně slok, například starofracouzská Tři tamboři jich má 12 viz mujweb.cz/... ale to asi není k recitování.
Asi bude nejjednoduší naučit se nebo si z dětství připomenout Kuřátko a obilí (viz eldar.cz/... ) a zarecitovat to jako malému dítěti, žádné patetické verše jako od Bezruče, ale možná že by se vám Bezruč hodil? Maryčka Magonova cesky-jazyk.cz/... má 12 slok, Ostrava basne.falconis.cz/... má 7 slok, atd.
(Martina byla rychlejší, nevšiml jsem si její odpovědi)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.