Poměry 3:5 ...o méně o 120

Od: Datum: 07.01.17 15:54 odpovědí: 6 změna: 07.01.17 18:41

Dobrý den, potřebovala bych pomoci s touto úlohou. Vůbec nevím jak ji vypočítat. Má to vyjít a) 300 b) 480 Napadla mne jen úvaha

3:5 - a postupně poměr zvyšovat poměr tak dlouho dokuď nebo rozdíl mezi neni 120

180:300

____________________________________________________

Jak by se to dalo vypočítat? Zkoušela jsem to pozpátku. Když to chci na základě toho postupu zkusit popředu, tak nevím jak mám přijít na číslici 60... Mohli by jste poradit prosím?

480/8 = 60 60*5 = 300; 60*3 = 180



Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 07.01.17 16:08
avatar

Výsledek je správný, ale lze jej dosáhnout jednodušeji: 3x + 120 = 5x

Jak prosté, že... :)


doplněno 07.01.17 17:26:

x = 60, kluků 5x = 300, holek 3x = 180, celkem tedy 480 (8x)

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 07.01.17 18:00

Velmi děkuji, ale proč 120 je u dívek, když má být více chlapců tj. 3x = 5x + 120

Od: ctenar
Datum: 07.01.17 18:41

Protože chlapců je více, tak ten přebytek musíš z jejich celkového počtu odečíst, abys dostala počet dívek: 3x = 5x - 120.

To je to samé jako k počtu dívek přičíst ten přebytek chlapců, abys získala počet chlapců: 3x + 120 = 5x

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ctenar
Datum: 07.01.17 17:19

c ... chlapci

d ... dívky


c/d = 5/3

c = d + 120


Soustava 2 rovnic o 2 neznámých.

Ohodnoceno: 2x
 
Od:
Datum: 07.01.17 17:40

Žáci se rovnice učí až v 8. třídě a soustavy rovnic až v 9. třídě. Úloha se musí řešit bez použití rovnic. Jedná se o test pro žáky 7. tříd - http://www.cermat.cz/download…p?id_document=1404035306&at=1

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ctenar
Datum: 07.01.17 17:50

Aha. Tak jestli je chlapců 5 a dívek 3, tak tedy chlapců je o 2 více.

Aby jich bylo o 120 více (tedy 60-krát více), muselo by chlapců i dívek být 60x více (tzn.300 a 180).

Jiné řešení: jestliže v každé skupince 5ti chlapců a 3 dívek je o 2 chlapce více, kolik takových skupinek musí být, aby celkem bylo 120 chlapců navíc? Musí jich být samozřejmě 60 (120:2 = 60). V těchto 60 skupinkách pak bude 60.5=300 chlapců a 60.3=180 dívek.

Ohodnoceno: 2x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2017 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.