Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se píše s dvěma postelemi?

Od: dafi odpovědí: 10 změna:

PROČ NENÍ SPRÁVNĚ S DVĚMI POSTELEMI? JAKO S TĚMI?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Z jednoduchého důvodu: slovo "dvěmi" neexistuje. Jde o pozůstatek duálu neboli dvojného čísla, přetrvává u nekterých párových orgánů (stojím nohama na zemi x stůl se třemi nohami.) speciálně pak u číslovek: Duálové skloňování mají číslovky dva, oba. Správný tvar je tedy např. s těmi dvěma otázkami. Duál se objevuje i ve vyjádření dvě stě místo dvě sta.

(Zajímavý fakt je pozůstatek historického duálu v názvu domu U dvou slunců.)

doplněno 16.11.12 11:06:
dva
1. páddva, dvě
2. páddvou
3. páddvěma
4. páddva, dvě
5. páddva, dvě
6. páddvou
7. páddvěma
doplněno 16.11.12 11:07:

Ono se to slil,takještě jednou:

1. pád dva, dvě2
2. pád dvou
3. pád dvěma
4. pád dva, dvě
5. pád dva, dvě
6. pád dvou
7. pád dvěma
pt®

Jen doplním: "U Dvou slunců", je /u názvu/ i po předložce velké písmeno.

To je samozřejmě pravda, od roku 1993 (Důvodem zavedení způsobu psaní v Pravidlech českého pravopisu z r. 1993 Na Rybníčku, V Zátiší... bylo to, že ne vždy byl pisatel schopen poznat, zda po předložce následuje původem jméno obecné, nebo vlastní. Podle Pravidel českého pravopisu z r. 1957 se mělo psát: Na Rybníčku (podle zaniklé osady Rybníček), ale K rybníku (podle obecného jména rybník), podobně např. V Zátiší, ale V zálesí.)- Měl jsem to tak napsat a omlouvámse; jen na omluvu uvádím, že na samotném domě starý pravopis neopravili, viz obrázek.

doplněno 16.11.12 13:31:

Jiinak jde samozřejmě z mé strany o překlep, ale právě v takovémto kontextu jsem si ho měluhlírat.

Proč se píše s dvěma postelemi?
pt®

Já Vás zdravím "kartaginec", já si to myslela, že to bude jen překlep, tak se na mně nezlobte. Já přece dobře vím, že jste chytrej chlap a umíte ČJ i matematiku a spoustu jiných věcí umíte poradit a vysvětlit. - pt

doplněno 16.11.12 13:52:

jo, a máte bodík

buss

a někdy jsou též dvě slunce v posteli

pt®

"bussi", "bussi", hned po ránu myslíte na ty nejhezčí věci...:D - pt

hodnocení

2x

Ad Pt , samozřejmě se nezlobím, to byla správná a potřebná poznámka a taky jsem ji obodoval. A za bodík děkuji (i když je trochu paradox, dostat bodík za výmluvy :))

Ad ladaadal: Zas takový odborník na češtinu nejsem, jen mluvím česky, a sem tam něco si umím najít, zvlášť, když to rezonuje se školním výkladem. No a k těm 3 nohoum nohám: třema se nepíše, protože tvar třema neexistuje. Duál je, obecně vzato, dvojné číslo a ve styaročeštině se vztahoval na dva předměty (singulár - jeden předmět, plurál - více předmětů, duál - dva předměty). Co se pak týče nohou, tam je to složitější, Jak řečeno. duál se zachoval u párových orgánů (oko, noha, ruka), ale paradoxně se u končetin se používá při jakémkoli počtu, takže by asi bylo správně "stůl se třemi nohani, ale muž se třemi nahama (jako Marek Eben nedávno), snad.

A s těmi slunci fundovaně nevím, to jsem někde vyčetl a předpokládám, že je to staročeský duál od slunce, dnes zaniklý.

ladaadal*

Děkuju, evidentně se v češtině tolik nevyznám a to jsem si myslel, že ji docela ovládám *smich*.

jt*

jenomže v případě duálových končetin duálovou koncovku přebírají i číslovky tři a čtyři: třema nohama, čtyřma nohama :)

ladaadal*
hodnocení

0x

Kartaginec, zdá se, že jsi odborník na Čj, měl bych dvě otázky:

Proč se tedy nepíše " se třema nohama" (jak si to opakuju, tak mi už zněj blbě obě varianty)?

A jak vzniklo to spojení U Dvou slunců. Líp by mi znělo U Dvou sluncí? Nebo se jedná o nějaký název " Slunec"?.

Děkuju za vysvětlení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]