Nejste přihlášen/a.
Z jednoduchého důvodu: slovo "dvěmi" neexistuje. Jde o pozůstatek duálu neboli dvojného čísla, přetrvává u nekterých párových orgánů (stojím nohama na zemi x stůl se třemi nohami.) speciálně pak u číslovek: Duálové skloňování mají číslovky dva, oba. Správný tvar je tedy např. s těmi dvěma otázkami. Duál se objevuje i ve vyjádření dvě stě místo dvě sta.
(Zajímavý fakt je pozůstatek historického duálu v názvu domu U dvou slunců.)
doplněno 16.11.12 11:06:Ono se to slil,takještě jednou:
1. pád dva, dvě2To je samozřejmě pravda, od roku 1993 (Důvodem zavedení způsobu psaní v Pravidlech českého pravopisu z r. 1993 Na Rybníčku, V Zátiší... bylo to, že ne vždy byl pisatel schopen poznat, zda po předložce následuje původem jméno obecné, nebo vlastní. Podle Pravidel českého pravopisu z r. 1957 se mělo psát: Na Rybníčku (podle zaniklé osady Rybníček), ale K rybníku (podle obecného jména rybník), podobně např. V Zátiší, ale V zálesí.)- Měl jsem to tak napsat a omlouvámse; jen na omluvu uvádím, že na samotném domě starý pravopis neopravili, viz obrázek.
doplněno 16.11.12 13:31:Jiinak jde samozřejmě z mé strany o překlep, ale právě v takovémto kontextu jsem si ho měluhlírat.
Já Vás zdravím "kartaginec", já si to myslela, že to bude jen překlep, tak se na mně nezlobte. Já přece dobře vím, že jste chytrej chlap a umíte ČJ i matematiku a spoustu jiných věcí umíte poradit a vysvětlit. - pt
doplněno 16.11.12 13:52:jo, a máte bodík
Ad Pt , samozřejmě se nezlobím, to byla správná a potřebná poznámka a taky jsem ji obodoval. A za bodík děkuji (i když je trochu paradox, dostat bodík za výmluvy )
Ad ladaadal: Zas takový odborník na češtinu nejsem, jen mluvím česky, a sem tam něco si umím najít, zvlášť, když to rezonuje se školním výkladem. No a k těm 3 nohoum nohám: třema se nepíše, protože tvar třema neexistuje. Duál je, obecně vzato, dvojné číslo a ve styaročeštině se vztahoval na dva předměty (singulár - jeden předmět, plurál - více předmětů, duál - dva předměty). Co se pak týče nohou, tam je to složitější, Jak řečeno. duál se zachoval u párových orgánů (oko, noha, ruka), ale paradoxně se u končetin se používá při jakémkoli počtu, takže by asi bylo správně "stůl se třemi nohani, ale muž se třemi nahama (jako Marek Eben nedávno), snad.
A s těmi slunci fundovaně nevím, to jsem někde vyčetl a předpokládám, že je to staročeský duál od slunce, dnes zaniklý.
Kartaginec, zdá se, že jsi odborník na Čj, měl bych dvě otázky:
Proč se tedy nepíše " se třema nohama" (jak si to opakuju, tak mi už zněj blbě obě varianty)?
A jak vzniklo to spojení U Dvou slunců. Líp by mi znělo U Dvou sluncí? Nebo se jedná o nějaký název " Slunec"?.
Děkuju za vysvětlení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.