Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem, letos maturuju a chci jít na vysokou. Bohužel mi vůbec nejdou přírodovědné a technické předměty (fyzika, matematika, chemie, biologie), ale vždycky mě bavily jazyky, dějepis, sociologie, politologie a psychologie. Chtěl jsem jít studovat filologii, nejlépe angličtiny, do Prahy, teď o tom mám ale pochybnosti. Už předtím jsem věděl, že málokdo s diplomem z humanitního oboru se uplatní a já mám strach, že budu patřit do té větší skupiny. Proto v poslední době přemýšlím o nějakém praktičtějším oboru, třeba Sociologie, Mezinárodní vztahy, Evropská studia...Co myslíte vy? Napadá vás nějaký humanitně zaměřený obor, který má perspektivu, a kde se třeba hodně učí jazyky, protože to mě baví asi nejvíc.
Můžete studovat jazyky na Ped. fakultě (popř. jazykový obor pedagogického zaměření na FF). Když budete šikovný, uplatníte se dobře (neznamená to, že si musíte vybrat učitelství pro ZŠ).
Rozhodně je dobré si vybrat něco "konkrétního", co tzv. neokecáte a bude hned jasné, že jste odborník. Sociologie a podobné obory mohou být pro někoho zajímavé, ale prakticky jsou málo použitelné. Jako vedlejší obor možná; určitě ale ne jako hlavní.
Je to přesně naopak – anglista může být i učitel (doporučuji vám udělat si buď takovou specializaci hned, anebo si ji později doplnit) nebo překladatel. Sociologii bych se osobně vyhnula obloukem. Pokud bych už si měla vybrat nějaký zajímavý "nepraktický obor", pak třeba filosofii nebo estetiku (což je vlastně také druh filosofie). Zdánlivě je to sice neužitečné, ale ve skutečnosti to znatelně zlepšuje schopnost strukturovaně a logicky myslet, což se vždy velice hodí. I tyto obory bych ale studovala v kombinaci s něčím praktičtějším.
Děkuju za odpověď, mě hodně baví anglická a americká literatura, proto jsem chtěl zkusit to filologii a pak třeba absolvovat doktorské studium a vyučovat na univerzitě nebo na střední škole a překládat knížky, každopádně určitě zvážím i to učitelství na pedagogické
Bohužel mně právě spousta lidí říká, ať jdu radši studovat např. sociologii atd., že filologie sama o sobě mi bude absolutně k ničemu. Plus se mi vždycky vysmívají, že budu jako první sedět na pracáku nebo se ptají, co jako ten anglista vůbec sakra dělá? Ale asi se budu řídit tím, co mě baví víc, moc děkuji!
Humanitní obory představují riziko, protože vedou lidi k přemýšlení, lásce ku krajině, estetice, odmítání materialismu, nebo dokonce k vlastenectví. To je dnes velmi nežádoucí. Kdo chce potěšit současné mocipány, ten se zajímá hlavně o "consulting" všeho druhu, studuje pouze ekonomii, nejlépe neoliberální, a ještě je na to hrdý ( navzdory tomu, že ekonomie prokazatelně není věda ), nebo si na rychlokursu koupí aspoň titul MBA. Kdo na to nemá, studuje aspoň "genderové otázky", protože v současných "neziskovkách" mají zaměstnanci tučnější platy než mnozí jiní v "ziskovém" sektoru, který však není tak důležitý (potravinářství, zemědělství, strojírenství, atd.).
Pokud jde o jazyky, tak opakovaně vídám inzeráty, kde nabízejí 50 tisíc měsíčně za člověka, který umí korejsky na úrovni rodilého mluvčího... Asi zatím nikoho nenašli.
Taky si uvědomte, že počet nezaměstnaných v ČR převyšuje počet pracovních míst asi o 300.000 lidí. Pokud by se ti lidé měli na co se rekvalifikovat, tak už to dávno udělali. Hlavní problém tedy není v oborech, které kdo absolvoval, ale v tom, že nejsou pracovní místa.
( V novinách, televizi, hospodě nebo při rozhovoru s personalistou se však samozřejmě dozvíte, že nemohou najít práci, protože se málo snaží... )
Z tohoto úhlu pohledu je úplně jedno, co budete studovat.
jakýkoliv humanitní obor je pro dnešní společnost přervanou takovými vysokoškoláky jen ztráta času a peněz daňových poplatníků bez dalšího využití v praxi. Ne nadarmo se dneska na tyhle obory dělají vtipy, že jejich absolventi najdou uplatnění v McDonaldu a podobně..Prostě přínos je nulový.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.