Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Diagonalizace matic

Od: elisa24® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, v čem prosím dělám chybu při výpočtu vlastních čísel (nemůžu ji najít)? Děkuji

Diagonalizace matic

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ctenar*
hodnocení

3x

Předposlední řádek: má být +9λ2

doplněno 01.01.17 14:49:

Také: -λ3

doplněno 01.01.17 14:57:

Wolfram radí, že to pak jde upravit.

Diagonalizace matic #2
hodnocení

Děkuji a jaké úpravy se prosím udělají, aby se rovnice dostala do takového tvaru?

ctenar*

Už jsem nad tím trošku přemýšlel dříve, ale dnes bohužel není mozková kůra schopna nic vymyslet.:( Snad se zde zastaví někdo chytřejší nebo vyčkat do zítra.

ctenar*

Tady na papíře mi to vyšlo, ale je to vysloveně náhoda, protože ty kořeny jsou takové hezké. Pro obecné kořeny by můj postup nefungoval.

Můj postup: Všiml jsem si podobnosti tvaru rovnice se vzorcem pro (x-y)3 a kvůli koeficientům u x2,x a absolutního členu bylo jasné, že y nebude 1, ale spíše něco kolem 2-3. Zkusil jsem nejdříve rozvoj pro y=2, doplnil chybějící členy, aby to odpovídalo původní rovnici a po úpravách se podařilo vytknout (x-2) z celé levé strany. Zbytek už pak šel upravit na (x-3)2.

Ze zájmu jsem pak zkusil stejný postup pro y=3 a ten je mnohem jednodušší (protože 3 je dvojnásobný kořen, tak (x-3)3 vymete po celkovém vytknutí (x-3)2 z celé levé strany už všechny členy vyšší než x1).

x3 - 8x2 + 21x - 18 = 0

(x-y)3 = x3 - 3x2y + 3xy2 - y3

pro y=3:

x3 - 3x2.3 - 3x.32 - 33 + x2 -6x + 9 = 0

(x-3)3 + x2 -6x + 9 = 0

(x-3)3 + (x-3)2 = 0

(x-3)2.(x-3+1) = 0

(x-3)2(x-2) = 0

Jak je vidět, úprava funguje, jen když se člověk trefí přímo do kořenu.:(

hodnocení

Moc děkuji a ještě prosím, záleží na pořadí vlastních čísel na diagonále při zápisu diagonální matice?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]