Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příklad na měřítko výkresu nevychází

Od: jsjsjd odpovědí: 10 změna:

Zdravím, mám příklad. Na technickém výkresu je rozpětí křídel modelu letadla 180 mm. Skutečné rozpětí je 1,8 m. V jakém měřítku je výkres nakreslen? Mně vyšlo 1:10, ale ve výsledcích je uvedeno 1:100. Kde je pravda?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

1:10..je správně

Ve výsledcích je chyba.

Nemyslím, že by o této otázce měla být diszkuse na dvě stránky..

albatros498022*
hodnocení

0x

1:100, 1800 : 180 = 100

jsjsjd
hodnocení

Podle mě se 1800 : 180 ≠ 100

29.12.16 16:42

?

hodnocení

0x

1:10 je správný výsledek. Otázkou je, které letadlo má rozpětí 1,8m *zed*.

To zas někdo vymyslel "praktickou" učebnici "bez chyb"...

Nebo mínil výkres zmenšeného modelu ještě ve zmenšeném měřítku? K čemu by byl?

doplněno 29.12.16 17:26:

@jenyk: JJ, vím, že šlo o výkres modelu letadla. Takový model je obvykle v měřítku, např. 1:10 v poměru k originálu. A z důvodu výroby modelu je výkres ve stejné velikosti, jako výsledný model. Něco o tom vím. Ale jde o matematický příklad, tak budiž, přimhouřím oko ;). Mnohem horší, než to, že příklad není z praxe je to, že nabízený výsledek (1:100) je blbě.

1:10 je správně.

Ovšem, nejedná se o letadlo, nýbrž o MODEL letadla, tudíž je rozpětí 1,8 m naprosto v pohodě.

doplněno 29.12.16 17:33:

@amper: Tak stavební výkres je skutečně potřeba 1:1. Však jsem se kdysi něco letadel nastavěl.

Máš pravdu, že údajný správný výsledek 1:100 je zcestnej.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Vyšlo ti to správně, 1 : 10.

jlk
hodnocení

0x
Jde o to jestli je meritko vykresu v milimetrech nebo v cdntimetrech. Ty to mas v cm, ucebnice v mm, takze to oba mate vlastne dobre, akorat v jinych jednotkach :)

Nerozumím. Měřítko je poměr, na jednotkách nezáleží

ttf
hodnocení

0x
A nemysleli měřítko vůči letadlu? To by mohlo být.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]