Nejste přihlášen/a.
Sice je asi obojí možné, ale překvapuje mne, že jsem v Čechách na dveřích obchodů vídala první, kratší variantu, a na Moravě snad všude mají tu delší. A nebo je to jen lokální, jak od sebe obchody "opisují"? A nebo je to dobou? Že by se dříve psala kratší verze a v posledních letech ta s tím -e-? Mám za to, že by měla vítězit ta pohodlnější / kratší/ varianta. Co Vy na to? Jak to máte u Vás?
U nás se píše: Provozní doba
Stejný názor na problém zastává i ÚJČ, který tvrdí, že otvírací i otevírací je označení pro okamžik otevření a ne pro celou dobu, kdy je otevřeno. Tedy rovněž navrhuje vylít vaničku i s dítětem.
Abych odpověděl na dotaz, častěji vídám variantu otevírací (SČ, PHA)
Ani jedno. Správně by mělo být "Otevřeno od – do"(nebo, jak už napsal Amper, "Provozní doba").
Ot(e)vírací doba je okamžik, v němž se prodejna nebo provozovna otevře. Má-li obchod otevřeno od 8.00 do 18.00 hodin, bude ot(e)vírací doba v 8.00 a zavírací v 18.00.
My jsme na hranicích Německem - Krušné hory.Tady se používá výraz "otevírací."
Jinak lze použít i otvírací,ale to nevím kde.A připadá mně to jako "otvírák."To se mně nelíbí
A ještě se používá "zotvírací."
Tak to bude kdesi v dáli...
Překvapilo mě, že tato varianta "oficiálně neexistuje"– připadá mi naprosto běžná, jen jsem si nebyl jistý, kterou variantu vídám častěji. Náhlédl jsem proto do Google Trendů: prý zdaleka nejpoužívanější je "otevírací doba", ale i ta "otvírací doba"je mnohem častější než ta školometná "provozní doba". Přijde mi jako nesmysl označovat zažité slovní spojení (které je navíc gramaticky bezchybné) za nesprávné. Nehledě na to, že článek, na který odkazuje Amper, je z časopisu Naše řeč, ročník 1951 a od té doby se hodně změnilo – například na aktuálních stránkách ÚJČ se nápis "otevírací doba" vyskytuje.
Takže závěr:
1) častější je varianta " otevírací"
2) méně častá, ale pravděpodobně také správná je " otvírací", po vzoru slov "otvírat"× "/...
3) "provozní doba"už je sto let za opicema
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.