Nejste přihlášen/a.
Zdravím, je tu někdo kdo by mi vypočítal tento příklad, nevím si s ním rady:
V bazénu ponoříme sklenici dnem vzhůru do hloubky 1 m. Do jaké výšky nateče voda do sklenice? Sklenice má tvar válce o výšce 10cm. Předpokládejte, že voda v bazénu je dobře promíchaná a má všude stejnou teplotu.
je tu někdo kdo by mi vypočítal tento příklad,
Aha, ty chceš jen výsledek, tebe nezajímá jak se k výsledku dopracuješ, ty nemáš zájem se to naučit? Zkus sem hodit tvůj výpočet, byť špatný a určitě ti bude pomoženo. Ale proč za tebe má někdo vypracovat DÚ?
Prříklad vypočítám sama... jen jjsem chtěla aspoň poradit vzoreček, který by mi pomohl s tím příkladem nějak hnout.
Ale fuj! Jak "jenom poradit vzoreček"?! To jako že sice nebudeš vůbec vědět, o co jde, ale dostaneš sadu písmen (o nichž ani nebudeš vědět, co znamenají), místo nich doplníš nějaká čísla, výsledek spočítáš na kalkulačce a je to? No to je děs. Přece potřebuješ pochopit, co se děje při potápění té sklenice, jaké jsou vzájemné vztahy a vzájemná působení jednotlivých částí té myšlené fyzikální soustavy, a pak už si příslušný vzoreček najdeš v tabulkách, pokud ho vůbec budeš potřebovat.
Takže pro začátek: Když se bude sklenice potápět, poleze do ní vůbec voda? Proč? Až se sklenice ponoří celá, bude vevnitř ještě nějaký vzduch? Proč? Bude-li tam vzduch, bude se jeho výška měnit při změně hloubky ponoření sklenice? Proč? Až na tohle správně odpovíš, budeš moci docela dobře odhadnout řešení úkolu i bez vzorečku (jako odhadnul @ra252 výšku vzduchu v 10m hloubce).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.