Nejste přihlášen/a.
Ahoj, nevíte někdo, co za nářečí by mohlo být ve 3.p. mn. čísla slovo "slepicá/am"? (nevím, jak je to s délkou toho "a"). Díky
Moravský interdialekt. Vyskytuje se to ve všech moravských nářečích (protože nikde ne Moravě se neuskutečnil staročeský přechod а>ě>e), ale i tam, kde nářečí, jako taková, už vymizela.
----------
Gotrekzagary – "slepica" je ž. rodu, proto nemůže mít skloňování podle m. rodu.
opr.: (nefungují znaménka): a´>ě>e
Já jsem na Slovensku slyšela "ovcom" (také v dativu). Ale to už je zkomolenina.. Tvar "slepicám" je starobylý/ původnější než spisovně české "slepicím". U tvaru "koňom" zase zjevně v historii zanikla původní délka u o (koňóm), proto se nezměnilo na kroužkované ů (anebo je to nějaká novější analogie podle jiných pádových tvarů; to je také možné). .
Moje babička žila na Příbramsku v Brdech a říkala, dej to slepicám. Jako by to nebylo nářečím, ale starou formou slova. Ségra žije v Břeclavi a tam říkají, dej to slépkám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.