Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké to je nářečí?

Od: 99999 odpovědí: 13 změna:

Ahoj, nevíte někdo, co za nářečí by mohlo být ve 3.p. mn. čísla slovo "slepicá/am"? (nevím, jak je to s délkou toho "a"). Díky :)

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Takto sa mluví na Moravském Slovácku.:) (slepicám, anebo slépkám)

Jo jo tak sa mluví u nás "dám slepicám,králikom,koňom,morákom...:-P

doplněno 22.12.16 17:40:

od Hradišťa Uherského

Odkáď si?*pivo*

doplněno 22.12.16 17:42:

Já z UB;)

vzhledem ke králikom, koňom, morákom... nemělo by být slepicom? ;)

Ne ne, správně je slepicám, ale častěji sa povidá "slépkám" ;).

hodnocení

1x

Na Moravě určitě, na Hané. ;) Kolem Ostravy by se řeklo "dej kuram".

Taky bych řekl...

9999
hodnocení

Super, děkuju :)

hodnocení

0x

Žďársko,Vysočina ;)

hodnocení

0x

Moravský interdialekt. :) Vyskytuje se to ve všech moravských nářečích (protože nikde ne Moravě se neuskutečnil staročeský přechod а>ě>e), ale i tam, kde nářečí, jako taková, už vymizela.

----------

Gotrekzagary – "slepica" je ž. rodu, proto nemůže mít skloňování podle m. rodu. ;)

doplněno 22.12.16 18:27:

opr.: (nefungují znaménka): a´>ě>e

doplněno 22.12.16 18:43:

Já jsem na Slovensku slyšela "ovcom" (také v dativu). :-D Ale to už je zkomolenina.. Tvar "slepicám" je starobylý/ původnější než spisovně české "slepicím". U tvaru "koňom" zase zjevně v historii zanikla původní délka u o (koňóm), proto se nezměnilo na kroužkované ů (anebo je to nějaká novější analogie podle jiných pádových tvarů; to je také možné). .

Netvrdím že ne... přesto jsem přesvědčen, že už jsem někde někdy zaslechl i tvar "slepicom". Nicméně ruku do ohně za to nedám.

balzerka
hodnocení

0x

Moje babička žila na Příbramsku v Brdech a říkala, dej to slepicám. Jako by to nebylo nářečím, ale starou formou slova. Ségra žije v Břeclavi a tam říkají, dej to slépkám.

Balzerka - "dej" je na břeclavsko spisovné, říká se daj to slépkám aj králíkom, možeš to dat aj koňom, husám a kohůtovi :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]