Nejste přihlášen/a.
Prosím Vás, sháním kvalitně a srozumitelně vysvětlou podstatu Dopplerova efektu. Poradíte mi někdo prosím, kde na tento jev najdu kvalitní informace? Nechci stránky tipu wikipedie a podobně, na internetu mě žádná ze stránek, které jsem navštívil nezaujala. Děkuji.
Dopplerův jev nám popisuje množství nějakých jednotek, třeba vln, které k nám přicházejí. Představ si to kupříkladu na tom, že stojíš na ulici a proti tobě jdou lidé, mezi nimiž jsou třeba metrové rozestupy a každý tě mine během jedné sekundy. Takže, když stojíš, nic se nemění, lidé přicházejí a každou sekundu tě jeden mine. Změna ale nastane v okamžiku, kdy se vypravíč PROTI nim. Půjdeš-li také rychlostí 1m za sekundu, budete se míjet častěji, čili za stejný časový úsek potkáš více lidí. Půjdeš-li naopak jejich směrem, tak v závislosti na rozdílu vašich rychlostí tě za stejný čas mine lidí méně. A u vlnění víme, že vyšší kmitočet je způsoben větším množstvím vln za daný čas, tudíž zdroj zvuku se přibližuje jako ti chodci. Naopak nižší zvuk je hlubší, protože těch vln(chodců) potká méně. U světla a dolšího záření je to pak obdobné.
No ale tam to je snad vyloženo dobře. Třeba zvuk z píšťaly má určitý kmitočet a tím i délku vlny. Přijíždí-li k nám auto v kterém někdo píská na píšťalu tak se zdánlivě délka vlny zkracuje a zkrácení je závislé na rychlosti auta, takže vlastně vnímáme vyšší tón. Naopak když se od nás vzdaluje tak vnímáme hlubší tón.
Pokud se pohybuje přijímač vlnění vůči vysílači, tak se mění délka vlny. Vlnění ze droje o určité frekvenci má délku, která se měří vůči tomu zdroji. Když se přijímač vůči zdroji pohybuje, tak ovšem přijímá délku kratší (pokud se ke zdrojí přibližuje, vlnění nadbíhá) nebo delší (okud se od něj vzdaluje, vlnění utíká). Frekvence, kterou pak měří přijímač je daná touto zkreslenou délkou vlny, čili je nižší při pohybu od zdroje nebo vyšší při pohybu ke zdroji. Nejlepší je to vysvětlovat na obrázku ovšem.
No mě připadá, že na stránkách, které najde Google je Dopplerův jev vysvětlen dost srozumitelně. I všechny učebnice fyziky, které jsem za život potkal, jej srozumitelně vysvětlovaly. Takže si nedovedu představit jaké vysvětlení potřebuješ. A základ v Newtonovské fyzice je jednoduchý: zdroj vysílá s frekvencí f, "stojící" pozorovatel "potkává" vlny s tou samou frekvencí, pohybující se ke zdroji častěji -> vyšší frekvence, od zdroje méně často -> nižší frekvence.
Diglobálku,měl bys brát to,co je k mání.Na vlastním principu jevu nic nenakoumáš.Možná se dá získat něco na relativistických názorech na tento jev u vlnění při rychlostech,blížících se rychlosti světla.Nu a pak jen aplikace dopplerova jevu,v mechanice,optice,šíření radiových vln,radaru,měření rychlostí a pod.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.