Nejste přihlášen/a.
Zdravím chtěla bych poprosit někoho o radu, je mi 18 let, a mam zdravotni problemy loni sem nedokoncila 3 rocnik stredni skoly obchodni akademie a letos opakuji na vlastni zadost, jenze sem opet marodila a mam vysoke absence a hlavne jiz od zacatku roku mi je v nove tride opravdu neprijemne, a ja jsem takova ze si vse moc beru a proste nedokazu chodit nekam kde mi davaji na jevo ze me tam nechtějí. Vedeni skoly bude ráno kdyz se me zbavi a tak bych chtela ukončit studium , prihlasit se na pracak a v září jít na jinou školu která nebude pro me tak narocna, tato skola je velice narocna, zvladala jsem ji bez problemu jenze po operacích v letosnim roce a naslednych rekonvalescencich uz na to proste nestacím.. tu skolu proste nedokazu zvladat a chtela bych jinam na lehci. Jenže rodiče mi to rozmlouvají, hlavne matka nadává mi at se ani neopovažuju ukončit skolu... Nebudou s tim nejake problemy kdyz bych ke konci listopadu ukoncila studium a prihlasila se na pracak a v zari sla zase do skoly? Je mi jasne ze prijdu o prispevek na dite, a take me zajima jestli nebudu muset tento prispevek za listopad vracet kdyz bych k poslednimu listopadu ukoncila studium ... Nebudu muset neco platit nebo tak? Dekuji za odpoved.
Katy, uvědomte si, že docházka a příprava do školy je mnohem lehčí, než denně docházet do zaměstnání. Lehčí střední školy neexistují, snad jenom gymnázia jsou náročnější než odborné SŠ.
Jestli nejste kvůli nemoci a rekonvalescenci schopna pravidelně docházet do školy, můžete zkusit vedení školy požádat o individuální úpravu studia.
Většinu se budete muset naučit sama, ale můžete využít i možnosti konzultací s vyučujícími.
Úřad práce neslouží jako "úschovna" žáků, kterým se momentálně nechce chodit do školy. Evidence má smysl pro uchazeče o zaměstnání, tzn. pro lidi, kteří hledají nové zaměstnání, a kteří jsou schopni třeba hned další den nastoupit do zprostředkovaného místa.
A ještě jedna drobnost: Rodiče jsou sice povinni Vás živit, dokud se nebudete schopna živit sama, ale nejsou povinni Vás podporovat ve flákání. Kdo Vás bude živit v době evidence na ÚP, když ani neuvažujete o nástupu do zaměstnání? [Na podporu v nezaměstnanosti nebudete mít nárok.]
Pozor i na bezdůvodné prodlužování doby přípravy na budoucí povolání. Pokud nyní školu ukončíte, nepůjde už o soustavnou přípravu na budoucí povolání.
_____
Jestli je pro Vás střední škola opravdu příliš náročná, najděte si odborné učiliště s podobným zaměřením, abyste nezačínala úplně od začátku (složíte jenom rozdílové zkoušky z předmětů, které jste zatím neměla), a přestupte na ně. [Absolvování učebního oboru je (většinou) snazší než střední školy s maturitou.] Ale přestupte hned, abyste zbytečně neztratila další školní rok!
Co jen přerušit? Příští září budeš v jiném novém kolektivu, plně uzdravená, budeš se moci zase zcela soustředit na učení a půjde ti to stejně dobře jako před nemocí?
Školu (libovolné vzdělávání) děláš pro sebe. Pro nikoho jiného. Abys v budoucnu mohla dělat práci, která tě baví, byla dobře placená, měla jsi možnost volby, co chceš dělat, místo toho, abys musela brát všechno, co ti kdo nabídne a ještě za to být vděčná, i když se ti práce a podmínky vůbec nelíbí.
TY budeš dělat tu práci, TY tam budeš od rána do setmění, TY za to budeš brát peníze, NIKDO jiný. Jestli tvoje ideální práce snů vyžaduje obchodku, otřepejte se, hluboce se nadechni a vydechni a dodělej si ji. Teď nebo v lepším zdraví příští rok. Sama určitě poznáš, co je ta správná volba.
Hodně štěstí.
Další možnost je jiná obchodka ve stejném/sousedním městě. Teď nebo příští rok.
A není přerušení stejné jako ukončení? Já v tom rozdíl nevidím.
No já jsem na tuhle školu vlastně ani nikdy nechtěla, šla jsem tam protože to chtěli rodiče, já jsem chtěla na cukrářku protože již od mala mě to hrozně baví a ve volném čase se tomu věnuji celkem často, jenže to víte rodiče chtějí vždy pro dítě to nejlepší v mezích únosnosti a nezajímá je to co chce dítě nebo tak..
Není to totéž. V případě přerušení se do školy můžete po vyřešení zdravotních problémů vrátit. V případě ukončení byste na nové škole musela pravděpodobně začít znovu od začátku (nevím, co všechno by Vám nová škola musela uznat).
Proto jsem níže radši poradila ten přestup → v tom případě musí škola či učiliště uznat předměty, které jste měla na původní škole.
I v případě, že jste plnoletá, bych nedoporučovala tuto záležitost řešit bez dohody s rodiči. Dokud Vás živí, mají k tomu (míním hlavně prodlužování přípravy na budoucí povolání), co říct.
Já se právě do této školy už se prostě vrátit nechci z jistých důvodů. Proto se snažím vykoumat jaké mám možnosti. Jelikož jít někam v pulce pololetí mi přijde nesmysl něco někdo dohánět a tězko bych zapadla do kolektivu to by bylo stejné jako na staré škole.
Já bych právě ráda začala od začátku s čistým štítem, mě je jedno že bych si prodloužila školu, hlavně abych nějakou měla to je nejdůležitější.
A když přeruším studium stejně se musim někde nahlásit ne? Nechci aby mi pak prisla nejaka upominka o nezaplacenem pojisteni.
Mockrát děkuji za odpoved
Pořád zapomínáte na to, že nejste sama, že byste měla brát ohled i na své rodiče a netahat jim bezdůvodně a zbytečně další peníze z kapes.
Jestli Vám je "jedno, že si prodloužíte školu", měla byste si na to prodloužení aspoň vydělat. Podle mne byste měla změnit přístup k rodičům k sobě i ke svým povinnostem.
I v nové škole škole budete mít problém se zapadnutím do kolektivu. Nebylo by poctivější místo výmluv rovnou napsat, že se Vám nechce učit? Sama píšete, že je jedno, jakou školu, hlavně nějakou. Tak dokončete tuto.
"Nahlásit se" nemusíte nikde, klidně si můžete sama hradit zdravotní pojištění.
Už výše jsem Vám napsala, že evidence na ÚP je určena uchazečům o zaměstnání, tedy lidem, kteří mohou a chtějí pracovat. Vy nechcete dělat nic, jenom se nechat živit rodiči a od nás ostatních za sebe nechat hradit zdravotní pojištění.
S tímto přístupem se v životě moc daleko nedostanete.
Lidé s maturitou si mohou udělat libovolný učební obor za 9 měsíců místo 3 let. V ČR takto nabízí cukrářku bohužel ale jen 3 školy (cukráře na 3 roky nabízí spousta škol).
Zkus se taky podívat na sousední otázku, jaké možnosti dalšího vzdělání má žák, který má jenom uč.obor cukrářka.
Ukončení = musíš dělat znovu přijímací zkoušky + žádost o přijetí do vyššího ročníku
Přerušení = rovnou pokračuješ ve studiu nebo si vyřídíš přestup na jinou školu
Obchodka ti šla, když jsi byla zdravá a mohla jsi být ve škole každý den.
Hm. Když už se tak dlouho pinožíte, pak by bylo záhodno věc dotáhnout do konce. Jistěže se vyplatí školu dodělat a mít aspoň nějakou kvalifikaci. I hodně málo je pořád mnohem víc než nic.
A druhá věc, dejte si pozor. S ukončováním školy opatrně, protože je tu jeden problém. Jestli předčasně ukončíte školu a přihlásíte se na pracák, pak stát za vás zaplatí pouze zdravotní a nějaké to minimální důchodové pojištění. Jestli vaši rodiče pracují a vydělávají, pak vy osobně žádnou sociální podporu nedostanete.
Figurku, stát za uchazeče o zaměstnání hradí pouze zdravotní pojištění. Důchodové pojištění (část sociálního pojištění) za ně nehradí nikdo.
Je teprve polovina listopadu, nic Vám nebrání přestoupit na jinou školu. Pokud se na to necítíte, můžete si přerušit studium a nechat se ještě teď přijmou na obor s výučním listem. Nějaká škola v okolí Vás předpokládám dodatečně přijme. Maturitu si můžete udělat později. Ukončit studium, abyste byla přihlášená na pracáku je blbost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.