Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Gaussova metoda

Od: matikar odpovědí: 2 změna:

Dobrý večer, mohli by jste mi, prosím, pomoc s tímto příkladem? 2x -3y +4z = 5
3x +4y-2z = 0

-4x+2y 3+z = 8

Potřeboval bych pomoc s postupem. (Postup jsem četl na internetu, ale vůbec mi to nevyšlo. :( ). Má to vyjít (0,1,2)

Předem děkuji za pomoc :)

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Gaussova metoda znamená upravit soustavu rovnic do trojúhelníkového tvaru a postupně eliminovat neznámé.

1) první rovnici opíšeš

2) další dvě rovnice musíš sečíst s první - přičítat můžeš libovolné násobky.

- první rovnici vynásobíš /*(-3) a přičteš k nídruhou rovnici vynásobenou /*(2)

- k třetí rovnici přičteš dvojnásobek třetí rovnice

Tak eliminuješ x

doplněno 14.11.16 06:42:

3) opíšeš první rovnici, druhou rovnici se dvěma neznámými a ke třetí přičteš druhou rovnici vynásobenou /*(4)

4) získáš tři rovnice, přičemž první má 3 neznámé, druhá 2 a třetí má jen jednu neznámou

5) výsledek získáš dosazením - ze třetí máš z; to dosadíš do druhé - získáš y; z, y dosadíš do první a získáš x.

Gaussova metoda
matikar
hodnocení

Děkuji mockrát. Zkusím vypočítat další příklad - stejným postupem. Doufám, že mě to taky výjde, jak tobě. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]