Nejste přihlášen/a.
Nevíte někdo, jak se řekne německy třeba tisící sto dvacátý první? Děkuji za odpověď
stejně jako v češtině, jen německy, je to jako letopočty, rozložte si to na slova, jen koncové je "postaru"
např. 1982
(devetenáct-set-dva a osmdesát) neunzehn-hundert-acht-und-achtzig
nebo
(jeden-tisíc-devět-set-dva-a-osmdesát) ein-tausend-neun-hundert-acht-und-achtzig
jé, se omlouvám, to je tím, že myslím na pět věcí najednou
der, die, das, die (nebo přivl. zájm.) + ...einundzweinzigste
Čtenář má pravdu, také jsem jsem zkopírovala a podívala se jenom na koncovku...
Zatraceně Koukám, že se nás tady více zaměřilo na správnou koncovku a bezmyšlenkovitě jsme všichni provedli Copy&Paste.
Má být samozřejmě zwanzigste.
Tohle si za rámeček @ivzez nedá, až se sem vrátí.
Když už jsme u těch chyb: chtěl jsem to opravit už dávno, ale zase jsem nechtěl zbytečně rýpat do něčeho, co nebylo to zásadně chybné.
Je to eintausendeinhundert(einundzwanzigste).
Víme:
K základní číslovce se přidá koncovka –ste a určitý člen nebo přivlastňovací zájmeno (nepoužívat samotnou). Číslovka řadová se pak skloňuje jako přídavné jméno po členu určitém nebo po přivlastňovacím zájmenu.
Odpověď je v pořádku jenom částečně, vztahuje se na číslovky od 20. Pokud by někoho zajímala tvorba řadový číslovek pod dvacet, mohu doplnit.
___
Čtenář:
Za rámeček si to myslím nedá nikdo z odpovídajících, "vymňoukli" jsme to všichni.
Za rámeček si to myslím nedá nikdo z odpovídajících
Přes němčinu jste tady na poradně za odbornici a konečnou autoritu Vy. Já se jen tak vezu v závěsu a sem tam přispěji svou špetkou, o které něco vím. Tentokrát se mi to ale vymstilo. Měl jsem si té chyby všimnout.
Tu autoritu neberu, je/jsou tu lepší.
Překvapilo mne, že jsme se všichni (alespoň u mě to tak bylo) u první odpovědi "chytli" jenom koncovky –zig
a na nic dalšího se nedívali. Jak je možné, že chyby "utekly třem lidem?
No a asi aby toho nebylo málo, uvedla jsem tvorbu řadových číslovek až od dvacítky a nezmínila výjimky. Zajímalo by mne, na co jsem při svých odpovědích myslela, němčina to zjevně nebyla...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.