Nejste přihlášen/a.
Vážení přátelé, konečně jsem se dokopal k tomu začít pracovat na bakalářské práci, pročetl jsem několik návodů ohledně číslování stránek, ale někde dělám něco špatně a nepřišel jsem na to co.
Podle nařízení lektora "stránky se číslují průběžně, za první stránku číslování se počítá titulní list, kde
se však číslo stránky neuvádí". Titulní list je 2. list v pořadí. Takže bych měl od 3. listu číslovat od čísla 2, takže
Úvod (2)
Anotace (3)
Obsah (4)
Jednotlivé kapitoly (5 atd.)
Kolegové ze třídy však psali, že "při obhajobě vždy vytýkáno číslování stránek u čestného prohlášení, případně poděkování, anotace a obsahu, tj. čísluje se až od úvodu" Logicky by pak mělo být teda číslovaný až 5tý list, jako strana č. 5 a ty předešlé ne? Jenže proč, když to je v nařízení rektora k Bc. pracem uvedeno viz. výše?
A teď k otázce, jak to tedy prosím jednoduše ve Wordu nastavit, aby se mi číslovalo až ud určitého listu v pořadí, ale od konkrétního čísla stránky? Děkuju.
Já jsem také vždy všechno číslovala až od úvodu a bylo vše v pořádku. Podle mě je to klasický způsob.
Co se týče vkládání číslování až od určité strany – záleží, jaký máte Word, ale pro 2007 je to dobře vysvětleno zde.
Každopádně ale doporučuji nechat tyto věci až na závěr; nejdříve tu práci napište. Také upozroňuji, že poznámky, seznam zdrojů apod. se rovněž nečíslují.
Tady je ještě návod, jak nečíslovat ty závěrečné strany.
A škola nezveřejňuje již obhájené práce i s hodnoceními? Pokud ano, zkuste si najít několik prací, které byly dobře ohodnoceny (hodnotí se i formální úprava) a podívejte se, jak to tam s tím je.
P. S.
(Normálně takové věci vůbec nekomentuju, ale vzhledem k tomu, že se chystáte psát práci, je potřeba si uvědomit, že slovo viz není zkratka – je to rozkazovací způsob slovesa vidět – a nepíšeme tedy za ním tečku. To je zrovna jedna z těch věcí, které mohou srazit hodnocení práce. Možná jste se tedy ale jen upsal...)
Já souhlasím s odpovědí Atrea: Poraďte se s vedoucím práce. Případně se podívejte na web své školy. Některé školy na své weby umisťují přesný popis formální úpravy písemných prací, někde najdete i vzory.
Když budu mít několik stran textu ke kterému je třeba přiřadit obrázek, může se dát přímo mezi text a nebo musí být v přílohách a do textu napsat např. viz příloha č. 1? Děkuju.
úvod, kapitoly a závěr mají mít min. 40 stran, takže budu psát viz příloha č. XX
Tak to už opravdu záleží na konkrétní škole, konkrétním oboru a konkrétním vedoucím, protože jsou běžné dva způsoby umístění doplňujících materiálů. Já jsem třeba vkládala grafy a tabulky až na konec práce (tj. do příloh – také mají nepočítané stránky; do rozsahu práce se nezapočítávají), protože jich bylo poměrně hodně a byly rozměrné.
Ano, tak se to píše (přesněji – danou informaci v textu označíte číslem v horním indexu, např. 1, a dole pod čarou napíšete: 1viz příloha č. XX). Určitě víte, co mám na mysli. To je podle mne nejjednodušší způsob.
Přílohy se, samozřejmě, do rozsahu práce nezapočítávají.
Ručně to nedělejte – u nás za to strhávali hodně pomyslných "bodů". Hlavně si správně rozvrhněte úrovně jednotlivých kapitol a podkapitol (ale jejich přesné číselné označení také ponechte až nakonec).
Děkuju, takhle to chápu. Ještě přemýšlím, jestli pak ta tvorba obsahu se má nastavit aby se číslovala a dopsalo číslování stránek samo, nebo je to jedno a nevadí, když to udělám pro mě jednodušším způsobem - ručně.
Jak to tak vidím, tak se na to asi vyprdnu, začnu prostě psát a pak zkusím někoho překecat, jestli by mi to dal do podoby jakou to má mít, protože tohle je o nervy. To ani nemluvím o tom, že v září jsem měl posílat rozepsanou práci ... ale jak říkám, dozor na to dlabe, tak já taky
Taky řešení. Buď si tedy někoho najděte, anebo si to zavčasu všechno vyzkoušejte (včetně odstraňování "sirotků"či "vdov"). Rozhodně nenechávejte nácvik formátování práce až na poslední chvíli před odevzdáváním, jinak to pro vás bude hotové martýrium (tak jsem to bohužel udělala já ). Rovněž doporučuji si každý den zapisovat kompletní bibliografické údaje použitých materiálů.
Toto jsou také nesmírně užitečné stránky.
Prof. PhDr. Tomáš Garrigue Masaryk
Akad. soch. Jarmila Truhlíková-Spěváková (akademická sochařka)
Akad. soch. Jiří Harcuba
Ladislav Kozák - který? Jeden byl akademický sochař, druhý akademický architekt
Akad. soch. Vladimír Oppl
------
Tituly profesor a akademický sochař/ malíř/ architekt se píší s počátečním malým písmenem, pokud nestojí na počátku věty.
Také jsem čísloval až od úvodu, jinak tady najdete hezky a jasně vysvětleno vč. obrázků jak číslovat filiprychetsky.cz/...
Vážení přátelé, mám na vás prosbu, je mi jasné, že špatně hledám, ale čumim do toho jak do ledničky a nemůžu to nikde najít
jaké tituly (myšleno vědecké např. JUDr., MUDr. apod.) měli:
Tomáš Gariggue Masaryk
a pan Oldřich Kulhánek cs.wikipedia.org/...
u Aloise Rašína jsem našel titul JUDr. cs.wikipedia.org/... (nad fotkou vpravo)
Předem moc děkuju všem.
Dále budu potřebovat případné akademické/vědecké tituly
Jarmila Truhlíková-Spěváková
Jiří Harcuba
Ladislav Kozák
Vladimír Oppl
Děkuji.
k těm 4 v doplnění z 11:51 jsem našel akorát titul akad. sochař (akademický sochař), je to tak?
měli prosím také
J.A.Komenský, B. Němcová, F. Palacký, E. Destinnová
nějaké tituly před či za jménem? Díky.
Palacký, ač velmi vzdělaný člověk, univerzitní vzdělání neměl (pouze lyceální). Neměly ho ani Němcová a Destinnová.
Komenský studoval na evangelických vysokých školách v Německu (teologii) – určit, jaké se udělovaly na podobných školách tituly, může být poněkud problematické.
Mimochodem, nic mi do toho není, ale proč vlastně sháníte tituly známých osobností? Snad je nepíšete v práci před jmény?
Rozhodně je odstraňte... Obávám se, že na podobných věcech lze snadno i "pohořet".
Jaké je vlastně téma té práce (alespoň přibližně)?
píšu, vadí to?
U nás na škole si na takové věci dost potrpí, předpokládám tedy, že to budou chtít mít i v těch pracech ... no uvidíme, jsem asi na 50% práce, pak to už jen nastrkat do wordu a naformátovat.
Ne, opravdu se to tam nehodí (myslím ony tituly). Já jsem na chvilku zaváhala, zda třeba nepíšete něco o životě těch osobností – tam by se za určitých okolností dalo přímé užití titulů tolerovat. Takto je to však zcela nepatřičné a dost by to snížilo celkovou úroveň práce...
Respektive, abych to upřesnila: je žádoucí užít akademické tituly u umělců, podílejících se na návrzích bankovek. U zobrazovaných osob pak naopak tituly neuvádějte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.