Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příslovce z řadových číslovek

Od: erzika odpovědí: 1 změna:

Dobrý den, myslím tím třeba: po dvou = zu zweit, po třech = zu dritt atd. Ale zajímalo by mě, jak se řekne po jednom. zu erst? (to znamená také nejprve, ale nejprve se, myslím, píše zuerst.) A dál by mě zajímala čísla od třinácti výše:
Po třinácti:
Po dvaceti:
Po jedenadvaceti:
Po 1 stu:
Po dvou stovkách
Po tisíci
Po dvou tisících
Po milionu
Po dvou milionech
Tvoří se to v těcto případech stejně, jako zu zweit, zu dritt... nebo je v tom nějaký rozdíl?
Pokud mi někdo odpoví, děkuji. Omlouvám se za ten "seznam", ale zajímalo by mě to a v učebnici to nikde není. Asi nikdo nepočítal s tím, že by to mohlo někoho napadnout;)

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

people90*
hodnocení

0x
Ahoj, myslím si, nepravidelně se tvoří číslovky erste, dritte, achte. Ostatní řadové číslovky tvoříme pravidelně:
od 2. do 19. ze základní číslovky příponou -te
od 20. výš ze základní číslovky pomocí přípony -ste
Třebas na příklad:
erste
zweite
dritte
zwanzigste
einundzwanzigste
hundertste
Když se tvoří nějaké číslovky při výčtu, jako například za prvé apod., tak se používá koncovka- ns.
erstens - za prvé
a tak prostě dál s tou koncovkou.
Skloňují se jako přídavná jména ty řadový.
erstens (za/po prvé)
zweitens (za druhé)
např. Karel IV, vyslovujeme to ze členem ( der Vierte )
v případě ženského rodu s die apod.
Ale jinak se u těchto podílných číslovek používá ,, je
takže: je zwei (po dvou), je drei (po třech)
jinak poprvé se překládá jako erstens, ono to prostě vyplivá ze samotné věty ve které to použijete;)
Snad jsem to nějak vysvětlil a pomůže to.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]