Dobrý den, fakt si nevím rady. Mám zataní a= 14,5 cm a α= 48°10´. Když si trojúhelník nakreslím, zjistím, že strana a je odvěsna. No a co dál? Oproti úhlu α je protilehlá, takže neznám přilehlou odvěsnu a ani přeponu. To jsou dvě neznámé, tudíž jsou 2 vzorce které můžu použít (sinα=protilehlá odvěsna/přepona a tgα=protilehlá odvěsna/přilehlá odvěsna), který vzorec teda mám vybrat? K čemu mi je vůbec ten úhel?
v žádném případě nechci z nikoho dělat blbce, žádný učený z nebe nespadl a sám jsem taky svého času něco hned nechápal, ale nevím co je na tom tak těžké. Vždy musíš vycházet z toho co znáš a co znát potřebuješ - podle toho použiješ příslušnou goniometrickou funkci - např.:
1) znáš úhel a odvěsnu, potřebuješ přeponu (nebo opačně) ...použiješ sin, nebo cos podle toho jakou odvěsnu znáš
2) znáš úhel a odvěsnu, potřebuješ druhou odvěsnu ...použiješ tg popř. cotg atd... rozumíš? Musíš si jen hlídat aby v trojůhelníku šlo o ten správný úhel, který patří do vzorce k příslušným stranám .
Bez velikosti úhlu nelze vypočítat délku žádné strany. Chceme-li vypočítat délku přepony, použijeme cosinus, ke zjištění délky přilehlé odvěsny tangens.
doplněno 10.11.16 19:00:
Délku které strany vypočítat? No přece tu, kterou určí zadavatel úlohy.
dustycz*
uhel znam, ale neznám dvě strany, kterou mámteda pocitat?
dustycz*
tam není máme vypočítat zbyle strany a zbylé uhly, plus obvod a obsah
no děkuji, myslím, že z mé otázky vyplynulo, že vzroce znám...
ctenar*
Píšeš, že vzorce, umíš a přitom nechápeš ten výpočet b nebo c z obrázku ("Oproti úhlu α je protilehlá, takže neznám přilehlou odvěsnu a ani přeponu.").
doplněno 10.11.16 22:39:
b = a.cotgα
b = 14,5 . cotg(48°10´)
b = 14,5 . cotg(48,167°)
b = 14,5 . 0,895
b = 12,98 cm
doplněno 10.11.16 22:42:
Oproti úhlu α je protilehlá, takže neznám přilehlou odvěsnu a ani přeponu. Přilehlá odvěsna úhlu &aplha; je ta strana a.
matematik
Odjakživa v trojúhelníku je u vrcholu A úhel alfa a protilehlá úhlu alfa je strana "a"
ctenar*
Aha, udělal jsem chybu.
V tom případě se příklad rozpadne na 2 úlohy, protože pravý úhel může být buď u vrcholu B nebo C.
doplněno 11.11.16 01:32:
Zapomněl jsem dopsat i řešení pro zbylé třetí strany.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.