Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vůbec nevím kdy použít sin, cos, tg?

Od: dustycz* odpovědí: 15 změna:
Dobrý den, fakt si nevím rady. Mám zataní a= 14,5 cm a α= 48°10´. Když si trojúhelník nakreslím, zjistím, že strana a je odvěsna. No a co dál? Oproti úhlu α je protilehlá, takže neznám přilehlou odvěsnu a ani přeponu. To jsou dvě neznámé, tudíž jsou 2 vzorce které můžu použít (sinα=protilehlá odvěsna/přepona a tgα=protilehlá odvěsna/přilehlá odvěsna), který vzorec teda mám vybrat? K čemu mi je vůbec ten úhel?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

v žádném případě nechci z nikoho dělat blbce, žádný učený z nebe nespadl a sám jsem taky svého času něco hned nechápal, ale nevím co je na tom tak těžké. Vždy musíš vycházet z toho co znáš a co znát potřebuješ - podle toho použiješ příslušnou goniometrickou funkci - např.:

1) znáš úhel a odvěsnu, potřebuješ přeponu (nebo opačně) ...použiješ sin, nebo cos podle toho jakou odvěsnu znáš

2) znáš úhel a odvěsnu, potřebuješ druhou odvěsnu ...použiješ tg popř. cotg atd... rozumíš? Musíš si jen hlídat aby v trojůhelníku šlo o ten správný úhel, který patří do vzorce k příslušným stranám :).

hodnocení

0x

Bez velikosti úhlu nelze vypočítat délku žádné strany. Chceme-li vypočítat délku přepony, použijeme cosinus, ke zjištění délky přilehlé odvěsny tangens.

doplněno 10.11.16 19:00:

Délku které strany vypočítat? No přece tu, kterou určí zadavatel úlohy.

dustycz*
hodnocení

uhel znam, ale neznám dvě strany, kterou mámteda pocitat?

dustycz*
hodnocení

tam není :) máme vypočítat zbyle strany a zbylé uhly, plus obvod a obsah:)

jarina
hodnocení

0x

je tam vůbec 3uhelnik? Je vůbec pravouhlý?

dustycz*
10.11.16 21:46
hodnocení

ano je

ctenar*
10.11.16 21:32
hodnocení

0x
Vůbec nevím kdy použít sin, cos, tg?
dustycz*
hodnocení

no děkuji, myslím, že z mé otázky vyplynulo, že vzroce znám...

ctenar*

Píšeš, že vzorce, umíš a přitom nechápeš ten výpočet b nebo c z obrázku ("Oproti úhlu α je protilehlá, takže neznám přilehlou odvěsnu a ani přeponu."). *ee* *zed*

doplněno 10.11.16 22:39:

b = a.cotgα

b = 14,5 . cotg(48°10´)

b = 14,5 . cotg(48,167°)

b = 14,5 . 0,895

b = 12,98 cm

doplněno 10.11.16 22:42:

Oproti úhlu α je protilehlá, takže neznám přilehlou odvěsnu a ani přeponu.
Přilehlá odvěsna úhlu &aplha; je ta strana a. *zed*

matematik

Odjakživa v trojúhelníku je u vrcholu A úhel alfa a protilehlá úhlu alfa je strana "a"

ctenar*

Aha, udělal jsem chybu. *zed*

V tom případě se příklad rozpadne na 2 úlohy, protože pravý úhel může být buď u vrcholu B nebo C.

doplněno 11.11.16 01:32:

Zapomněl jsem dopsat i řešení pro zbylé třetí strany.

Vůbec nevím kdy použít sin, cos, tg? #2
Vůbec nevím kdy použít sin, cos, tg? #3

To je ale nemístná odpověď. Z otázky vyplynulo, že nevíš která použít. Tak neplácej.

jarda1982*
hodnocení

0x

Malá nápověda, součet úhlú v pravoúhlém trojúhelníku je 180 stupňů. Lze tedy dopočítat úhel beta a potom pomocí tg zjistit druhou odvěsnu.

dustycz*
hodnocení

jasny to vím, a jeden stupen je vzdy 90, ale jde o to, ze nevim kdy pouzit jakou funkci:)

Prosím? Jeden stupeň je vždy devadesát? To bude asi překlep, a navíc je to úplný nesmysl, dokud nenapíšeš jednotky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]