Nejste přihlášen/a.
Možná by bylo řešením jít na učiliště a potom si popř. doplnit maturitu na nástavbě? Pokud máš na ZŠ čtyřky, mohl by být se střední školou trošku problém (a taky bys mohla skončit jen se základním vzděláním). Takto bys měla výuční list a k maturitě by ses posléze mohla připravovat už ve větším klidu (i kdyby to hned nevyšlo, nějaký doklad o vzdělání už máš).
Střední zahradnickou školu jsem absolvovala i já. Na ZŠ jsem byla jedničkářka-dvojkařka a musím říct, že na té střední to lehké tedy nebylo. Hlavně matematika byla skutečně velice těžká (na ZŠ jsem mívala dvojku); mnozí také válčili s češtinou, s biologií, chemií apod.
Škola byla dost teoreticky zaměřena, s množstvím všeobecně vzdělávacích i odborných předmětů - ne, že by tam nebyla praxe, ale vím, že na mnohých středních školách jí bývá o trochu více. Myslím, že pokud chceš dělat hned po škole zahradnici, bylo by lepší jít na učiliště. Moji spolužáci v naprosté většině pokračovali ve studiu na VŠ (zpravidla zahradnictví nebo zahradní architektura); málokdo šel "do provozu", i když tací také byli. Učiliště by je ale na to připravilo lépe.
Kosmetičku s maturitou jsem našel, stejně tak tu zahradnici.
Podívej se, kolik se tam hlásilo žáků, kolik jich vzali, jak se dělají přijímačky atd. (vše je v těch odkazech + je tam odkaz na stránky školy)
Přehled všech školních oborů.
Můžeš po učňáku jít na 2letou maturitní /...: zahradnictví (pokračování z učebních oborů typů zahradník) a vlasová kosmetička (nástavba pro uč.obor kadeřnice).
Pokud se nedostaneš na vyvolenou stř.školu, ale na jinou ano, můžeš po prváku zažádat o přestup na svoji vyvolenou školu (rozhoduje ředitel vyvolené školy, jestli přestup povolí + za jakých podmínek - vyrovnávací zkouška?). Nejlépe začít vyřizovat hned v 2.pololetí v prváku a nečekat až do června nebo prázdnin.
Můžeš také za rok podat znovu přihlášku do prváku na svou vyvolenou střední školu a dělat přijímačky stejně jako bys šla z devítky.
Hodně štěstí!
Přestaň přemýšlet nad školami pro ...y (nikoliv -i) a zamysli se nad tím, co pro splnění svého přání můžeš udělat teď hned. Začni češtinou, matematikou a hned po nich předměty, které ti dělají největší problémy.
Rozhodneš-li se trojky zlepšit na dvojky a čtyřky alespoň na trojky, určitě to zvládneš. Budeš muset "zabrat", ale pak se podle mne nebudeš muset bát, že se na školu nedostaneš.
K odpovědi Čtenáře:
Pokud by ses dostala na jinou školu, je možné o přestup požádat hned na začátku školního roku. Není nutné napřed absolvovat půl roku nebo celý školní rok na jiné škole.
Teoreticky to možné je, ale vycházel jsem z toho, že v září mají maximální naplnění třídy (tj.přijali maximum, které mohou) a o přestupu v pololetí jsem ještě neslyšel.
Správná odpověd na původní otázku je pochopitelně udělat přijímačky (ČJ, M) tak, aby i ta ztráta bodů za špatná vysvědčení ze ZŠ nebyla zas až tak velký problém. Takže bych se spíše soustředil na pochopení ČJ a Mat než na známky (ty se zlepší samy, když tu látku chápeš )
Těch žáků, kteří nastoupí na jinou školu, než původně chtěli, bývá víc, většinou se snaží to změnit co nejdříve. Proto se stává, že se v původně plné třídě už v první polovině září objeví volné místo.
Přestup je možný kdykoliv v průběhu školního roku, podle mne je škoda i čekat až na čtvrtletí, pololetí apod. Čím méně nového učiva žákovi uteče, tím lépe.
I z hlediska případných rozdílových zkoušek je samozřejmě lepší přestup řešit co nejdříve.
Děkuji za objasnění přesunů po začátku nového roku. Netušil jsem to množství, které se dává do pohybu.
V každém případě tady má tazatelka mnoho (prakticky snad všechny) způsoby, jak případně řešit její neúspěch u přijímaček.
Napadá mě ještě odvolání v případě nepřijetí, jestli třeba dobře napsala přijímačky a spadla "pod čáru" kvůli malému počtu bodů za prospěch ze ZŠ, tak se dá argumentovat, že látku zjevně ovládá lépe nebo stejně jako žáci, kteří přijati byli.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.