Nejste přihlášen/a.
Chci si zlepšit známku z matematiky tak dělám olympiádu první dva příklady už mám hotove ale s tímto si nevím rady:
Z9–I–3
Julince se zakutálel míček do bazénu a plaval ve vodě. Jeho nejvyšší bod byl 2 cm nad
hladinou. Průměr kružnice, kterou vyznačila hladina vody na povrchu míčku, byl 8 cm.
Určete průměr Julinčina míčku.
Já bych na to napasoval kruhovou úseč. Tětivu známe, výšku úseče taky, takže. r=(t2/4v+v)/2
Ale v tuto noční hodinu mě to už tam moc nepřemýšlí a můžu plácat hlouposti.
To je ono, to je vlastně dopočet s použitím kužele, který navrhoval tazatal, popsal @kollman a který já tam nejdřív neviděl, ale pak už jo. Akorát bych to ješte upravil, ale od oka to vypadá i tuto noční dobu na správný výsledek.
Začal bych výpočtem boční hrany kuželu, jehož základna by dpovídala hrohu daného hladinou vody a vrchol bude v nejvyšším bodě míčku, podle obrázku Elisy je to ten vyznačený bodbod – prosté použití Pythagorovy věty-(Ten váš kužel tam jaksi nevidím, vevím, který máte na mysli.) Následně bych se odvolal na Thaletovu větu a našel bych si tam nějaké vhodné podobnisti.
Ano, objem kulového vrchlíku lze z daných údajů také spočítat. Jen se musím přiznat, ýe takhle nahonem mne nenapadá, co pak s ním.
Ahoj, podívala jsem se tady na to, protože taky hledám odověď, ale upřímně to nechápu. Na jiným webu jsem si našla, jak to vypočítat, ale nedává mi to smysl. Ten net mi vyhodil:
r2 =(8/2) 2+(r-2)2
r 2=16+r 2-4r+4
0=20-4r
r=20/4
r=5
d=2*r=2*5=10
Ale proč?
Namaluj si kružnici průměru koule. V ní tětivu délky průměru kružnice na hladině. Spoj vrchol se středem kružnice.
Vidíš trojúhelník jehož jedna odvěsna je polovina tětivy. Druhá odvěsna je úsečka od průsečíku tětivy se středem kružnice.
Přepona je poloměr kružnice, respektive koule.
Pythagorovu větu snad zvládneš
Co je nejasného. Lépe to nepopíši. Snad jen doplním, že spojnice vrcholu se středem kružnice je kolmá na tětivu
Vznikne pravoúhlý trojúhelník
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.