Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Univerzita-jaký obor zvolit? Lekarstvi

Od: talya* odpovědí: 20 změna:
Dobrý den, mam zájem jít na Univerzitu na fakultu lékařství, ale potřebovala bych poradit..Nevim jestli jít na Bc. na všeobecnou sestru a poté na MUDr. na všeobecně lékařství, a nebo na Bc. specializaci ve zdravotnictví a poté na MUDr. na všeobecně lékařství? V budoucnu bych se chtěla uplatnit jako sestra na operačním sále či jako lékařka. Dekuji vsem

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

1x

Dobrý den. Tak si to spočítejte. 3 roky bakalář na sestru... pak 6 let studium všeobecné lékařství? A pak další roky pro získání atestace a jste někde na pětatřiceti letech, než budete plnohodnotný doktor... Proč tak složitě? Studium lékařství je natolik těžké, tak proč se před ním ještě mořit studiem na sestru? Nebo to si jako myslíte, že z Bc. sestra si s klidem přejdete na studium MUDr.? Bez přijímacích zkoušek? To asi těžko. Rozmyslete si už nyní, co byste chtěla dělat. Buď budete zdravotní sestra, nebo lékařka. Jak moc dobrá jste v matematice, fyzice, chemii a biologii - tyto obory potřebujete pro studim lékařství.

doplněno 30.10.16 22:34:

Pro studim lékařství tu matematiku potřebujete. I fyziku... Plavat v matematice a chtít jít studovat lékařství? Umíte si vůbec představit, jak to tam chodí? Tam se nebiflujete jen názvy svalů, kostí apod., ale spousta předmětů je postavených na matematice, fyzice apod.

talya*
hodnocení

Vaše odpověď tedy zní jak? Nějak jsem zde nepobrala odpověď k me otázce. A nikde jsem neřekla, ze počítám s tim, ze se nekam dostanu bez přijímaček.
talya*
hodnocení

Jak uz jsem říkala, rada bych byla sestra na operačním sále. V matematice bohužel plavu, ale snažím se chodit na doucovani.

tak chcete být SESTRA nebo LÉKAŘKA? to se prvořadě musíte rozhodnout a podle toho si zvolit studium, tohle rozhodnutí za vás těžko někdo udělá. jako sestra na sále si budete muset udělat specializaci, která je baj oko na dva roky při zaměstnání a dost pochybuji, že by vás ji nechali dělat hned po škole, spíš bude potřeba nejdřív udělat nástupní praxi (v naší nemocnici akce klidně na rok, než odchodíte povinné semináře a připustí vás ke zkouškám a obhajobě práce). a přijde mi, že sestry to mají v tomhle o hodně jednodušší, než lékaři, ti na svém vzdělávání ještě i po škole makaj daleko víc. kdybyste se vydala linií sestra --> lékařka, tak to máte tři roky studia, řekněme rok praxe, další dva roky specializace = to je dohromady 6 let a poté zanecháte sesterské práce a půjdete na medicínu, vlastně věkově v době, kdy ostatní vaši spolužáci ze střední by ji už končili. než dáte medicínu, je vám 32 let a čeká vás ještě další kolečko vzdělávání při práci, než budete uznána za plnohodnotnou lékařku. navíc předpokládám, že část VŠ si budete muset platit, nejsem si jista, jestli se dá ze státního studovat devět let. taktéž zdravotní pojištění, stát platí studentům do 26 let, potom si ho musí platit sami. nevím, jestli zvládnete při studiu medicíny pracovat, jedná se o náročné studium.

talya*
hodnocení

Dejme tomu, že bych tedy chtěla být ta dětská sestra..To bych si udělala zdravku a poté na Bc.., co potom? Musím mít nějakou specializaci nebo jaký obor na VŠ studovat pro dosažení toho povolání? A co ta sestra na sále? Zdravka a poté taky stačí jen Bc.? Dekuji

tak teď jsem trošku zmatená. brala jsem to tak, že už studujete na střední škole, když se rozhodujete mezi sestrou a lékařem. pokud se chystáte teprve na střední, tak ve vašem případě bych vám zdrávku nedoporučovala, spíš gympl. z toho budete připravená k přijímačkám jak na ošetřovatelství, tak na medicínu - za ty čtyři roky studia si určitě stihnete ještě trochu přetřídit myšlenky. pokud ne gympl, tak existují i zdravotnická lycea - to je vlastně taky něco jako gympl, ale se zaměřením teorie na další uplatnění na vysokých školách zdravotnického typu (medicína, ošetřovatelství, fyzioterapie...). s těmi ale nemám nejmenší zkušenost, nevím, nakolik kvalitně dokáží či nedokáží ke dalšímu studiu připravit.

k dětské sestře. v současné době je to tak, že člověk nejdřív musí vystudovat obor všeobecná sestra (tedy buď bakalářské studium, nebo na VOŠ). poté absolventi bakalářského studia mohou pokračovat v magisterském studiu pediatrického ošetřovatelství, absolventi z VOŠ tuto možnost nemají. to je jedna cesta. druhá cesta je studium specilizace pri zaměstnání, tam už je jedno, jestli je sestra z VŠ nebo VOŠ (nebo jenom s maturitou, jak bývalo dříve).

od příštího roku by SNAD mělo dojít k další změně a to, že dětskou sestru by bylo možné studovat rovnou jako bakalářský obor. tedy že by uchazeč se mohl už před započetím studia rozhodnout, jestli chce být všeobecná sestra (a pak si případně dodělat specializaci) nebo dětská sestra. ale ten zákon ještě není úplně definitivně schválený.

talya*
hodnocení

Dobra, Dekuji za odpověď.

dam®
hodnocení

1x

Ahoj, jen mám pocit, že vaříte z vody. Zdr. sestra je s maturou, titul Bc. má vyšší vzdělání, lékařem se stane osoba jenž prošla atestací v oboru + zaškolovací praxí. Určitě to není dáno dnem inagurace.

milka*

Nevím, z čeho vaříte, ale jste v omylu, dnes na zdravotní sestru nestačí pouze maturita, musíte ješt 3 roky studovat, jinak jste pouze asistent, který může pracovat za minimální peníze a ještě pod dohledem, v podstatě udělat si ZŠ + pečovatelský kurz vyjde na stejno.

talya*
hodnocení

Ano, já počítám s tím, že si budu muset udělat i VŠ. Jsem rozhodnuta pro sestru. Jaké tedy vzdělání mít pro vykonání práce dětské sestry či sestry na sále?

hodnocení

0x

Nevím, zda jsem správně pochopila vaši otázku. To, co popisujete, by určitě šlo, ale bylo by to studium velmi dlouhé (9 let). Není lépe se rozhodnout, co přesně chcete být (zda sestra, nebo lékařka) a podle toho od počátku studovat? Jsou to dva dost různé obory (zdravotní sestra je obor nelékařský).

doplněno 30.10.16 23:23:

Zdravotní sestra v současnosti potřebuje VOŠ, popř. Bc. vzdělání (i když se to povinné studium chystají zkrátit). Na některé specializované sesterské obory je ale potřeba i Mgr.

Každopádně máte pravdu, že sestra X lékařka jsou dvě různé záležitosti, vyžadující zcela odlišnou přípravu. Rozhodně to není tak, že lékařské vzdělání navazuje na sesterské.

doplněno 30.10.16 23:56:

K výkonu povolání dětské lékařky potřebujete nějaké lékařské vzdělání (MUDr.) + doplňující kvalifikaci.

Zde je o tom něco napsáno: ipvz.cz/...

zdravotnickydenik.cz/...

talya*
hodnocení

Chtěla bych pracovat jako lékařka v pediatrii. Tedy vystuduji SS,pak bych chtěla na Bc. a získat specializaci, ale jak?
dam®

Jen douška, vím, že není lehké dělat přímo doktořinu /fakultu/ a průběžnou praxi (zdravku), ale proč jít na věc oklikou, nějak mi to nedává obraz. Pokud Vám nebude vadit přiblížení problému, budu rád.

talya*
hodnocení

A co ta sestra? Jaké mít vzdělání pro dosažení povolání dětské sestry či sestry na sále? A jak je to s tou matematikou na zdravotních školách? Dekuji

jako být lékařka v pediatrii, to vám Bc nestačí. lékařské studium je studium magisterské a nemá bakalářský mezistupeň. musíte vystudovat medicínu na lékaře, a potom při práci si udělat atestaci na dětské lékařství.

jenom k těm sestrám - povinné studium se nikdo zrkátit nechystá, i po plánované změně zákona to pořád bude buď VOŠ nebo Bc na VŠ, v rozsahu minimálně 4600 hodin. to zkrácení by se týkalo pouze zdravotnických asistentů (nebo po změně zákona praktických sester), kterým by ředitel VOŠ mohl (ale nemusel) započíst nějaké předměty z jejich středoškolského studia a tím by se mohlo (ale nemuselo) konkrétně jejich studium na VOŠ o zkrátit. v zákoně je, že zkrácení je možné provést až na jeden rok, ale je otázka, nakolik to ředitelé až takhle budou využívat, protože v současnosti je rozdíl mezi odbornou sester a asistentů asi 2200 hodin, což by se jen velmi těžko narvalo do jednoho ročníku

milkaa
hodnocení

0x

Talyo, to co se ptáš, na to nejde moc dobře odpovědět. Opravdu už ted na ZŠ se musíš rozhodnout zda chceš být sestra nebo lékařka, jsou to rozdílné věci. Zeptala bych se učitelů, výchovnéh poradce, kteří tě dobře znají, jestli si i oni myslí, zda máš na doktořinu na jednu z nejtěžších škol.

talya*
hodnocení

Jak tady všichni píší, jak je studium na doktora težké, tak se spíše přikláním k sestře.

Jestliže máte problémy s matematikou, bude asi vhodnější jít spíše na sestru. Mám dojem, že na Bc. oboru pro sestry matematika /ani nic podobného/ vůbec není; popř. jen nějak minimálně. Musíte mít zase ale jiné schopnosti - např. být zručná, rychlá a pečlivá.

talya*
hodnocení

Tak to je jediné stesti :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]