Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příklady lidské tělo a proud

Od: lubo1 odpovědí: 4 změna:

Prosím, poradíte mi někdo prosím, jak tyhle dva příklady vypočítat. Vůbec nevím jak bych to měl vypočítat, ani vzorce mě nenapadají.

1) Faký prod prochází lidským tělem při jednopólovém dotyku na napětí 230 V, když pracovník stojí v promočených botech ve vodě.

2) Jaký proid bude procházet pracovníkem pokud obuv má izolační odpor 5 kΩ, izolační odpor stanoviště je 50 kΩ.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

dam®
hodnocení

0x

Pokud už řešítě ve škole takový příklad, tak určitě musíš minimálně umět Ohmův zákon.

hodnocení

0x
Určitě už jste měli Ohmův zákon.
Proud je nepřímo závislý na odporu, to znamená, že čím bude odpor větší, tím menší poteče proud.
.
Mokré boty a voda zvláště jsou dobrými vodiči el. proudu. Teda jejich odpor bude malý a a proud bude velký. Jak velký, to zjistíš výpočtem, když do vzorce Ohmova zákona dosadíš hodnoty napětí a odporu.
Napětí znáš, ale neznáš hodnotu odporu. Určitě ale bude malý, takže proud bude velký, dostatečně velký na zabití.
.
V druhém případě opět Ohmův zákon... Napětí 230 Voltů, odpor 5+50 kiloohmů, dosaď do vzorce I=U/R. Nezapomeň převést na společné jednotky.
.
Odpor lidského těla je v tomto případě zanedbatelný.
.
Dosadit a spočítat už zvládneš. Musíš.
.
doplněno 29.10.16 08:47: Souhlasím, H2O je špatný vodič. Pokud je to opravdu čistá H2O.
Pochybuji, že zmíněný pracovník stojí v destilované vodě!
.
Chemicky čistá voda je velmi slabě elektricky vodivá, ale i malé množství rozpustných příměsí výrazně zvyšuje její vodivost, až řádově. Proto se běžně setkáváme spíše s vodou ne úplně destilovanou, ale nasycenou příměsí, zvyšující vodivost.
.
Mohli by sme také vzpomenout frekvenci, která ovlivňuje účinky proudu na organizmus. A další.
Pochybuji, že ten školák má řešit vše do detailů.
anonym0
Voda jako H2O je velmi spatny vodic. Odpor lidskeho tela je napetove zavisly, pro 230V bych pocital radove 1000 az 3000 Ohm pro drahu ruka nohy.
lubo1
hodnocení

Šlo by to vypočítat nějak přesně ten odpor, nějak podle rezistivity (případně jinak) zde: cs.wikipedia.org/... Pro vodu je tam uvedeno 2,27×1011 OHM·m / nebo 10−6 * 2,27×1011 OHM·m. To právě nevím, jak je to, protože v záhlaví tabulky je v levém sloupci v hranaté závorce to 10na-6 ρ [10−6 OHM·m]. Prosím poradíte mi někdo. Jinak díky za odpovědi.

doplněno 30.10.16 00:19: Šlo by to vypočítat nějak přesně ten odpor, nějak podle rezistivity (případně jinak) zde: cs.wikipedia.org/... Pro vodu je tam uvedeno 2,27×1011 OHM·m / nebo 10-6 * 2,27×1011 OHM·m. To právě nevím, jak je to, protože v záhlaví tabulky je v levém sloupci ---- rezistivita [10-6 OHM*m] - v hranaté závorce to 10na-6.Prosím poradíte mi někdo. Jinak díky za odpovědi.
doplněno 30.10.16 00:23: Šlo by to vypočítat nějak přesně ten odpor, nějak podle rezistivity (případně jinak). zde: cs.wikipedia.org/... vodu je tam uvedeno 2,27*1011 OHM*m / nebo 10-6 * 2,27*10-11OHM*m. To právě nevím, jak je to, protože v záhlaví tabulky je v levém sloupci ---- rezistivita [10-6OHM*m] - v hranaté závorce to 10na-6.Prosím poradíte mi někdo. Jinak díky za odpovědi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]