Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat ohledně mé školní praxe. Je mi 17 let a jsem zrovna na učitlišti, kde si i hodlám doplnit maturitu. Ale teď jsem na čistém učebním oboru, kde je zatím výuční list.
Jde o to, že mi mistrová oznámila, že já, pár holek a jedna spolužačka co bydlí 5 minut ode mne, budeme mít praxi do 24:00. Nejen, že je zrovna "týden školy", ale jde hlavně o to, že ačkoli jsem nezletilá, tak i přesto se mi taková doba nelíbí. Možná si myslíte, že je kde-kdo zvyklý trajdat po nocích, ale pro mne je večerka v půl desáté, z toho o půl deváté už ležím na gauči a dívám se na televizi. Ve škole se mnou problémy nejsou. Chodím a jsem bezkonfliktní. Ale tohle mi opravdu vadí. Nejen, že je to vzdálené 3/4 hodiny od domu, ale i tak, no...
A ještě si myslí, že když řekla, že nás odveze domů, tak to je v pořádku. Jenže podívejte se na odkaz níže. Tam zakazují mladistvým pracovat přes noc. Vidíte, a oni si to načasovali tak, aby ta "noc"ještě vlastně ani nebyla... A zpět k tomu odvozu. Myslete si, že jsem bláhová, ale já fakt k nikomu cizímu do auta nasedat nechci i kdyby to byla prezidentova dcera... No dobře, pojedu i s tou spolužačkou a ta bude vlastně "jako poslední"v autě, takže docela ok. Jenže do noci se mi fakt nikde být nechce!
Co si o tom myslíte? Mají na to právo?
§ 245
(1) Zakazuje se zaměstnávat mladistvé zaměstnance prací přesčas a prací v noci. Výjimečně mohou mladiství zaměstnanci starší než 16 let konat noční práci nepřesahující 1 hodinu, jestliže je to třeba pro jejich výchovu k povolání, a to pod dohledem zaměstnance staršího 18 let, je-li tento dohled pro ochranu mladistvého zaměstnance nezbytný. Noční práce mladistvého zaměstnance musí bezprostředně navazovat na jeho práci připadající podle rozvrhu směn na denní dobu.
takže do půlnoci je dlouho, nicméně vzhledem k tomu, že noční práce je práce mezi 22-6 hodinou (par. 78, odst. 1, písm. j zákoníku práce), tak do jedenácti praxe být může, aniž by došlo k porušení zákona.
Jinak bych to asi viděl tak, že si prostě nahodíte dvoudenní rýmičku nebo akutní bolest břicha, jestli se jedná jen o chvilkovou věc. Jinak MŠMT...
Na infolince vám poradí...
No, kdo ví, zda-li se jedná o chvilkovou věc. Na škole jsem nová, přestoupila jsem tam právě díky lepší návaznosti na maturitní nástavbu.
Letos jsem na praxi byla dva dny "nemocná" a dost mě za to ve škole seprali. Jako kdyby tušili, že já bych je (narozdíl od některých) do p*dele neposlala. Takže tak. Původně jsem to tak chtěla řešit, ježe já nechci ode všeho neustále utíkat. Nakonec vím, že se toho nejspíše budu muset zúčastnit, jen se mi zdá, že to časově dost přehnali. Kdyby třeba do 21h, tak se sice budu kabonit, ale neřeknu nic. Jenže takhle to je už přes čáru. Právě s tím časem (21h) jsem minule ustoupila a oni si zase nárokují více. Stejně jako když mě chtěli v neděli, tak jsem přišla a najednou po mě chtěli i celý víkend! To byl právě ten případ, kdy jsem byla "nemocná". Prostě zúčastním se toho, jen se mi nelíbí, že po menším ústupku se najednou cítí tak, že si to "mohou dovolit".
Když jsem byla Ve Vašem věku také jsem chodila na odpolko. To že musím půl hodiny čekat na autobusáku a mám to od autobusu domů přes kilák , musím chodit sama a domů přijdu kolem půl dvanácté to nikoho nezajímalo.Vy máte kliku , budou Vás vozit .Časem si na to odpolko zvyknete.A navíc v tom nejste sama,máte tam spolužačku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.