Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matice - výměna řádků

Od: elisa24® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, jak se prosím vypočítá tento příklad? Mám to všechno dělat obecně - obsah matice bude např. a11 a12 ...?

Mám vyměnit řádky v A a pak vypočítat inverzní matici? Nebo nějak mohu využít jednotkové matice E? Děkuji

Matice - výměna řádků

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zkuste zapřemýšlet, jestli nejde výměnu řádků zapsat jako násobení vhodnou maticí (jednotkovou, u které vyměníme řádky?).

hodnocení

Zatím mámE(ij)AE(ij)-1=E(ij)(E(ij)A)-1=A-1E(ij)Nevím, jestli to už stačí nebo jestli mám ještě něco dokázat?

Snad ani ne, mořná jen okomentovatr (s tím, že Eij je jednotková matice s prohozeným i-tám a j-tám žýdjěm) a interpretovat (řícim že násobení zleva přehazuje řádky a násbení zprava přehazuje sloupceú.

Jinak to samozřejmě jde i janak. Když už například pojmu podezčení, že přehození řádků způsobí přehození sloupců matice inverzní, tak mohu napsat tu původní matici i tu inverzní obecně a pak po přehození řádků a sloupců dokážu, že to tbude fungovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]