Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o historické události při odsunu Němců, děkuji předem:
Hoštěnice u Přerova
Postoloprty
Krásné Březno
+ Karol Pazúr
pardon, Moštěnice ne Hoštěnice...
To místo masakru u Přerova je známo jako Švédské šance
Dost podrobné čtení (avšak neveselé) je na Válce :
Já jsem, samozřejmě, toto období nezažil, ale s mým dědou jsme se o tom často bavívali. On byl za války v odboji, ale nikdy se s tím nevytahoval, právě pro to řádění jakobypartyzánů, kteří za války byli zalezlí a podělaní, mnohdy i kolaboranti s nacisty - ovšem když už bylo jasné, že se karta obrátí, tak byli děsně radikální a aktivně vystupovali proti laciným cílům jako byli neozbrojení civilové. Prostě naprostá lidská spodina. Tím nechci tvrdit, že všichni Němci byli nevinní svatouškové - ještě před válkou docházelo ze strana Sudeťáků k mnoha útokům na Čechy - zejména vojáky a četníky. Proto byli mnozí po válce a po genocidě ze strany Němců ochotni účastnit se odplatných akcí. Prostě to byla hodně zlá doba a tehdejší generace si vytrpěla pro dnešní lidi naprosto nepředstavitelné věci.
Děkuji, už jsem si doplnila "Švédské šance".
Díky za druhý odkaz, je tam pěkný přehled událostí...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.