Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Osudové excesy odsunu Němců?

Od: pt® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, prosím o historické události při odsunu Němců, děkuji předem:

Hoštěnice u Přerova

Postoloprty

Krásné Březno

doplněno 24.10.16 16:17:

+ Karol Pazúr

doplněno 24.10.16 16:23:

pardon, Moštěnice ne Hoštěnice...:-D

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

2x

ne Hoštěnice, ale Horní Moštěnice.

olomouc.idnes.cz/...

To místo masakru u Přerova je známo jako Švédské šance

cs.wikipedia.org/...

cs.wikipedia.org/...

Dost podrobné čtení (avšak neveselé) je na Válce :

valka.cz/...

Já jsem, samozřejmě, toto období nezažil, ale s mým dědou jsme se o tom často bavívali. On byl za války v odboji, ale nikdy se s tím nevytahoval, právě pro to řádění jakobypartyzánů, kteří za války byli zalezlí a podělaní, mnohdy i kolaboranti s nacisty - ovšem když už bylo jasné, že se karta obrátí, tak byli děsně radikální a aktivně vystupovali proti laciným cílům jako byli neozbrojení civilové. Prostě naprostá lidská spodina. Tím nechci tvrdit, že všichni Němci byli nevinní svatouškové - ještě před válkou docházelo ze strana Sudeťáků k mnoha útokům na Čechy - zejména vojáky a četníky. Proto byli mnozí po válce a po genocidě ze strany Němců ochotni účastnit se odplatných akcí. Prostě to byla hodně zlá doba a tehdejší generace si vytrpěla pro dnešní lidi naprosto nepředstavitelné věci.

pt®
hodnocení

Děkuji, už jsem si doplnila "Švédské šance".

Díky za druhý odkaz, je tam pěkný přehled událostí...

hodnocení

2x

Něco ke čtení zde, pokud to pomůže:

zpravy.idnes.cz/...

extrastory.cz/...

zpravy.idnes.cz/...

doplněno 25.10.16 00:27:

Není zač, rádo se stalo.

pt®
hodnocení

Děkuji za odkazy, je tam historický přehled a očité svědectví, to mně pomůže...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]