Nejste přihlášen/a.
von → samotná předložka (nezastupuje spojení von den)
vom → von dem → stažení předložky s určitým členem ve 3. pádě; je-li na členu důraz, musí se použít předložka a člen
Děkuji za odpověď. Bohužel jsem z toho zmatený. Proč se říká: Was sind Sie von Beruf?
Když Beruf je "der Beruf" a to odpovídá podle tabulky 3. pádu dem --> von+dem =vom
Ustálené spojení.
Pro Balzerka: V cizích jazycích nelze používat české pádové vazby, je nutné se řídit pravidly toho kterého jazyka. Německá předložka von se pojí pouze se třetím pádem → spojení von Beruf je tedy v 3. pádě.
Balzerka to popletla. Von (+3.pád) v současné mluvené němčině vytlačuje používání 2.pádu.
Jde tedy původně o gramaticky nesprávný opisný způsob vyjádření 2.pádu.
Se záměnou byste mohl mít pravdu, kdyby Balzerka netrvdila, že spojení s předložkou von není třetí pád a navíc tam "nevmontovala" pád sedmý... Takhle to na mne působí dojmem chyby, které se Češi dopouštějí poměrně často...
Nic jsem netvrdila. Napsala jsem SNAD, aby mi to někdo vyvrátil. Asi jsem neměla odpovídat. Sorry.
Nerozumím Vašemu příspěvku. Jak se používá onen 2. pád, který je "v současné mluvené němčině" vytlačován vazbou von (+3.pád)? Jaký je ten "gramaticky nesprávný opisný způsob vyjádření 2.pádu"?
das Dach des Hauses → das Dach von dem Haus
První je gramaticky správně, druhý je v mluvené řeči často používaný opisný tvar.
Gůgl Vám toho na dotaz " Ersatz Genitiv Dativ" vrátí tunu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.