Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jak je možné, že když dám pod průhlednou sklenici s vodou minci, tak že ji nevidím. Pokud je sklenice prázdná, mince je normálně vidět, jak je to možné?
Jak by vypadaly paprsky světla dopadající na minci a odrážející se?
Fyzikálně taková, která má stejný index lomu jako vzduch.
Jestli taková existuje nebo může vůbec teoreticky existovat, to já nevím. To by mohl vědět nějaký materiálový teoretik. Já jsem jen uživatel, co zjistí index lomu z tabulek nebo z materiálového dokladu (datasheet).
Vzhledem k tomu, že index vyjadřuje, kolikrát pomaleji se v dané látce šíří "světlo"(elmag. vlnění) oproti vzduchu (vákuu), tak protože kapaliny jsou hustčí než plyny (tj.mají molekuly nebo atomy blíže k sobě), tak by obecně měly mít vyšší indexy lomu (světlo se hůře "prodírá"mezi hustšími molekulami kapalin).
Podle angl. Wikipedie to ale nebude tak jednoduché, protože indexy jsou frekvenčně závislé (viz barevný rozklad viditelného světla na hranolu).
Tekuté hélium má n=1,025.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.