Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, tenhle příklad mě velice zaujal. Bohužel právě proto, že nevím, jak na něj mám přijít. Pomůžemi to někdo rozlousknout?
Anna a Katka sedí na houpačce o délce 2,4 m a jsou v rovnováze. Neboť Anna váží mA =60 kg a Katka mK ≠mA, je houpačka podepřena tak, že délky ramen jsou v poměru 5 : 6 .
Holky si ale místa vyměnily. Katka ale ví, že po výměně bude mít problém. Jak těžké závaží by si musel vzít, aby byly holky stále v rovnováze?
Nejspíš by si holky mělí vzít 22Kg závaží, v případě, že je Anna težší. Nebo taky možná 26,4 Kg, záleží na tom, která z holek je težší což by mělo být v zadání uvedeno.
Tak to je jasný, ale jak mám vědět která to je je? Proč by ta druhá nemohla vážit 72 Kg a sedět na té kratší straně?
Je pro řešení příkladu je nutné vycházet z ohybových momentů,nebo z rovnováhy na páce,s tím , že max,moment
je v rovině podpěry houpčky, ohyb.momenty se musí za rovnováhy rovnat.
1. Ma = Mk L1 + L2 =2,4 m ma,mk - hmotnost dívek
Ma =L1× ma = (5/11)x2,4 x 60 = 1,091x60 = 65,45 kgm
Mk = L2 x mk ,z toho: mk = Mk/L2 = 65,45/( 2.4- 1,091) = 50 kg
2. Po výměně míst.
Ma = L2 x 60 = 1.309 x 60 = 78.54 kgm
Mk = L1 x( mk +y) z toho (mk+y)= Mk/L1 = 78.54/1.091 = 72 kg .
y= 72-50 = 22 kg,nutno přidat do vytvoření rovnováhy.
Před výměnou sedí Anna na levé straně houpačky,což je zřejmé ze zadání
Se divím, že jsi se vůbec dopočítal k výsledku v celých číslech, když to tam pořád násobíš a dělíš do zblbnutí těmi 2,4/(5+6)
Čekal jsem, že ti to vyjde něco jako 22,000000001
Vážený ,uvedl jsem pro dotazovatele jak to budu počítat a tak mně moc mrzí,že jste z toho zblbnul,ale doufám,že se z toho
časem dostanete.Hlavně ,že jsme se dostali ke stejnému výsledku.Můj příspěvek byl určen dotazovateli a ne Vám,
takže nevím proč ten trapný komentář(je velký rozdíl škola a praxe).Hlavně to neříkejte tatínkovi,aby mně" nehyhlásil válku"
Jenomˇ" baj voko" se mi zdá,že jste se spletl,za desetinou čárkou Vám chybí jedna0Zkuste to přepočítat,možná ,že,se mýlím,zhlediska praxe je to přípustná chyba. Tak to ve zkratce za prvé.
Za druhé k Vašemu komentáři.
Ačkoliv Vaše odpovědi jsou ve vetšině případů na úrovni nevidím důvod proč to tykání.Mám za to ,že se určitě neznáme,
napadají mě jen dva případy,počátkem 60 tých let jsem byl určen pracovat v Uranových dolech Příbram,kde jsme si v
podzemí tykali všichni a to od dělníků až pod generální ředitele vč. stranických špiček(pokud se přišli podívat na
jakých pracovištích a za jakých podmínek se nechá pracovat) vč věznů.Mimochodem se zde zdravilo pozdravem
"Zdař Bůh",a to i ti největší ateisti,ono procházet překopem,kde jste měl nad hlavou "flece" o hmotnosti od 0,5 kg do
2 tun a místa kde byly traverzy 80 cm zkrouceny jako kus papíru ,si každý rozmyslel zdravit jinak než pohornicku.
Za druhé: Tykání mezi lidmi,kteří se neznali bylo zvykem mezi soudruhy,no a já jsem mezi ně nepatřil,takže se Vám
omlouvám ,ale se mnou nepočítejte.
fero
Nikde se v zadání neobjevuje, že Anna sedí na levé straně houpačky a i kdyby to uvedeno bylo, tak se neví která strana je ta levá.
Na tenhle se postup se vůbec nesoustřeď, je to zbytečně zmatený. To jak je houpačka dlouháv tomto případě vůbec není potřeba vědět! Duležitej je ten poměr 5:6. Takhle to je daleko jendoší.
5 * 60 = 6 * váha Katky
300 / 6 = váha Katky = 50Kg
Prohození stran
6 * 60 = 5 * (50 + váha závaží)
(60 * 6 / 5) - 50 = váha závaží
izi
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.