Nejste přihlášen/a.
Ahoj
Řeším velké dilema zda pokračovat na vysoké škole a nebo zda studia již zanechat a věnovat se tomu co miluju, čím žiji každý den - angličtině. Ač se to zdá možná střelené angličtina mě baví tak, že v ní jsem schopen ležet klidně 12 hodin denně. Velkým cílem je pro mě udělat si tu nejvyšší zkoušku a poté bych chtěl zkusit doučovat. Ještě jsem však neměl možnost vyzkoušet si jak umím věci vysvětlit - tedy zda bych uměl předat látku tak efektivně, že bych mohl mít stále rozširující se klientelu kterou bych doučoval. Vědět, že na to mám - hned bych se do toho vrhnul a tolik bych asi neváhal.
Cítím, že po dokončení bakaláře se na VŠ už jenom trápím. Magistérský obor na kterém jsem je úplně něco jiného než to co jsem studoval předtím. Navíc v tomto semestru máme předmět, ze kterého na 99% vyletím. Jedná se o statistiku - na takovéto věci jsem nikdy nebyl. Matika mně šla vždycky špatně - ta vysokoškolská je navíc úplně někde jinde. Zkrátka jsem nezvolil pro Mgr. pro mě vhodný obor. Jenže cítím, že rodiče by si přáli abych to minimálně zkusil do toho ledna. A to je to velké dilema. Škola není jen o statistice a kdybych se měl dostat ke zkouškovému tak to bude stát strašně moc usilí kde navíc budu mít v hlavě to, že ze statistiky nebude šance projít. To vše bych dělal na úkor času, který bych mohl strávit s angličtinou. Tedy něčím co miluji a mrzí mě, když na tom nemohu pracovat každou chvílí.
Položit školu či nepoložit? Asi jsem ještě nestál před těžším rozhodováním. Popravdě nevím zda mám odvahu následovat srdce či jestli mám zatnout zuby a pokračovat na VŠ kde by šlo stejně jen o udržení se do ledna. Pokud by se tedy nestal zázrak ve statistice. Vnitřně cítím, že tou správnou volbou je položit studium a věnovat se jazyku, ale hned poté mě napadnou myšlenky typu : Fakt se na to mám vykašlat, když jsem se sem již dostal? Nebude mě to poté mrzet? Nebudu bez Ing./Mgr. na nic? Budu mít ještě za rok šanci?
Zajímalo by mě jak se na to bude dívat někdo neutrální, tedy vy
P.S. Předem se omlouvám za chybějící čárky a pdoobné chybičky...snažil jsem se to napsat jak nejlépe umím, ale mobil je mobil...
[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem z důvodu porušení pravidel poradny. ]
Kdo mě za to bude platit? Lidé.
Čím bych se chtěl živit? Angličtinou, doučováním. Nic nereálného.
Pardon, ale Vaše otázky mně přijdou zvláštní...sama zmiňujete, že Vaše mladá tlumočí...to asi zadarmo také dělat nebude, že?
Kurzy jsem navštěvoval, ale už mi nemají co dát. Látku, která se tam procvičuje už mám dávno zvládnutou...teď už se věnuji věcem hodně nad rámec kurzů
Fando, dvě věci.
Píšete, že kurzy Vám nemají co dát. Jaké kurzy? Existují kurzy na všech jazykových úrovních, aspoň ve větších městech. Já chodím na CPE (individuální, ale viděla jsem už i skupinový), jestli je i to Vám málo, tak nevím, CEFR končí na C2, máte D1...?
Za druhé, to bude spíš jen názor - jsem celkem skeptická k výuce vedené nekvalifikovaným lektorem. Viděla jsem jich spoustu, ať už v peer-to-peer násleších nebo při svém vlastním studiu angličtiny, němčiny a španělštiny. Odehrávalo se tam spousta věcí, ale výuka moc často ne. Povídání (nemůžu říct konverzace), gramatika - vysvětlování a cvičení, sem tam nějaké tématické přehledy slovíček, ale to je vše. Že si se mnou někdo povídá, vysvětlí gramatiku a předloží slovíčka, to není výuka. Je to její základ, ale nestačí. Jako asi když si chcete dát svíčkovou: máte maso, ale omáčka se Vám vypařila, pak to svíčkovou lze těžko nazvat. Píšete, že se bojíte, že nebudete umět látku dobře vysvětlit - a já jsem ráda, že se bojíte. Protože umění učit není jen vysvětlování látky, je to spousta dalších pedagogických dovedností, o kterých se nezmiňujete a to nebudu dělat ani já, musela bych citoval 5 let studia na VŠ a 8 let praxe. Takže za mě, jestli se spokojíte s bakalářem, nechala bych školy a udělala bych si aspoň CELTu.
fjvc má pravdu v tom, že mezi lektory AJ je CAE minimum, spíš takový základ. Kdo chce víc, musí mít CPE a další. Já mám zatím "jen" CAE a vím, že kdybych neměla báječnou zkušenost (výuka STANAGů, obchodní a bankovní angličtina a anglčitina v dopravě), která mé výuce v tom životopise dodá váhu, tak by to bylo málo. S lidmi, kteří, jak píšete, "se umí domluvit" se vůbec neporovnávejte, porovnávejte se s lidmi, kteří lektorují.
tak nevím, jak se věnuješ angličtině, chápu to tak, že ve volném čase.
záleží na tobě, a jak to třeba vidí i rodiče - když tam na té škole zůstaneš do ledna, budeš mít alespoň statut studenta, což má své výhody. Do ledna je času dost, do té doby zkus najít někoho, kdo ti statistiku vysvětlí. choď na přednášky, cvičení, využívej konzultačních hodin u učitelů. kvůli jednomu předmětu nemá smysl, abys studium ukončil. mnohdy, když se budeš snažit a trochu nastíníš situaci, tě ten učitel pustí alespoň s tou trojkou. Záleží na tom, jak moc je ten předmět u tebe v oboru důležitý.
Pokud se angličtině věnuješ jako samouk a nemáš statut studenta, tak bych se více zaměřil na školu, kde to bude mít pro tebe výhody. U angličtiny nebudeš mít statut studenta, když se jí budeš věnovat doma, a ani titul, pouze certifikát.
Já bych se věnoval té škole a když víš, že se k té angličtině pak dokážeš přinutit, můžeš si ji dodělat vždycky, třeba o prázdninách v létě, to máš asi 4 měsíce volna předpokládám, takže budeš mít času dost.
Případně, když se rozhodneš nepokračovat, je podle mě výhodnější na té škole zůstat do toho ledna, než to ukončovat teď. Pak tě sice vyhodí, ale statut studenta do toho ledna mít budeš. A zároveň si pak můžeš podat přihlášku na jinej obor, kterej by tě zaujal víc. Na každém oboru máš nějakej předmět, který je těžší, nebo se ti nebude v něm úplně dařit.
Mám zkušenost, ti jenž umí, nemají problém. Z mého pohledu máš jen kousek se "dokousat" zdárného konce jedné školy a pak máš volný prostor. Pokud to vnímáš jako ztrátu času tak jdi svým směrem, chtíčem. Pořád máš možnost volby, z mého pohledu - dodělej jedno a pak mazej do světa. Taťka vždycky říkal.: "Jistota je kulomet."
To je zajímavé, kdyby jsi nebyl kluk, tak bych si myslela, že to píše moje neteř. Řeší úplně stejné dilema, jen s tím rozdílem, že dělá poslední rok na bakaláře. Také ji nejde statistika v Brně, rozhodla se tedy úplně opačně než ti radí zdejší rádci, a to že dokončí bakaláře v Brně a pak přejde do Olomouce, kde se bude věnovat jen její zamilované angličtině, nevím jestli lektorství nebo učitelství, to jsem se ji ještě neptala. Angličtinu miluje a půjde za svým srdcem. Myslím si, že volí správně. Ty máš za sebou asi jen měsíc přednášek na magisterském anebo už si v posledním ročníku?
Děkuji za příspěvek.Právě, že mám za sebou pouze jeden měsíc v prvním ročníku navazujícího. Být v posledním tak to nějak dokopu.
Ale takhle mi hlavou vrtá to zda by nebylo lepší to "skrečovat" , udělat si tu ájinu a zároveň se připravovat na zkoušky na lepší VŠ v létě :/ Ovšem když člověk vidí jak je těžké se někam dostat... nic není jistého :/
Vaší neteř obdivuji, že se uměla takto rozhodnout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.