Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

ADHD a strattera

Od: evina* odpovědí: 14 změna:

Máte prosím někdo osobní zkušenosti u dítěte s ADHD a léčením stratterou?

Děkuji.

doplněno 17.10.16 11:23:

Dceři je 10 let, není hyperaktivní, je hodná, spolupracuje. Jen má tak trochu svůj svět, je hodně dětská, pořád si hraje s panenkami...doma je v pohodě, až na to že když po ní něco chceme, musí ji to říkat po pořadfě a víckrat, protože po chvíli neví, že jsme po ní něco chtěli.

Největší problém je ve škole, kde je to opravdu znát, nesoustředí se, hned všechno zapomene, je pomalá.

Zatím jí léky nedávám, ráda bych to zvládla bez nich...

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Strattera je lék na srovnání chemie mozku. Nepůsobí jako tlumicí nebo proti bolesti. Jen srovnává chemii mozku. Je to úplně a naprosto něco jiného, než kdybyste se zeptala, zda dávat aspyrin nebo raději vypotit. Toto je naprosto něco jiného. Úplně! ;) S dětmi s ADHD mám hodně zkušeností. Dříve se tomu říkalo MMD a lékaři dávali tlumicí léky, protože tyto děti byly většinou hyperaktivní.

Tenhle problém má chlapec z naší rodiny, stejně starý, jako vaše malá. Protože na pracovišti maminky je i psycholožka, tak všechny postupy mamka řeší ihned s ní. Např. Kolem stolu a pracovní plochy nesmí být nic, co by kluka rozptylovalo. Žádné okno, žádné obrázky, žádný materiál, který by ho zaujmul. Nejlépe bílá zeď. Většinu pokynů kluk musí zopakovat. Má dostatek času, několikerým upozorněním na změnu činnosti. (Budeme končit, po chvilce, začni uklízet, po několika minutách Uklízej!) Neustálá, ikdyž laskavá kontrola, protože je schopen odejít z domu s prázdnou aktovkou, bez úkolů, bosky. To se i stalo. :-D Je bez léků, ale musím vám říci, že pro rodiče je to velmi obtížné. Velmi! Ale oba vědí, dokonce mají na to i vzdělání, jak s takovým dítětem zacházet. Musím se zeptat, proč nad lékem neuvažovali. Ale díky téhle práci, chlapec měl na konci roku 2 dvojky.

doplněno 19.10.16 15:51:

Líbí se mi věta, která je napsaná v kartě pacienta: Pokynům rozumí, některým vyhoví. :-D

evina*

Ano, tak to máme stejně, dceři se každý den věnujeme, pomáháme s přípravou do školy. Na vysvědčení měla 3 dvojky, což je musím říct i naše zásluha.

Zhoršila se až nyní, s přechodem do 4. třídy a změnou učitelky, ale již na tom společně pracujeme, tak snad se to zlepší ;)

Chodíme pravidelně do poradny, tam jí jenom chválí, inteligentně je na tom víc než dobře, akorát určité věci předměty jí dělají problémy.

Stratteru jsme neodmítly jen tak bez přemýšlení, radili jsme se s více odborníky a v našem konkrétním případě se většina přiklonila spíše k ,,NE,,. Což jsem sama ráda.

Děkuji všem zůčatněným za názor a přeji pěkný den :)

hodnocení

2x

Nemám, ale koukla jsem na možné vedlejší účinky *zed*

Syn byl narozený kleštěmi, dříve místo ADHD byla LMD-lehká mozková dysfunkce. Byl nesoustředěný, ve škole vyrušoval, na třídních schůzkách nás vždy učitelka jmenovala, abychom se zdrželi a vyslechli její výhrady. *zed* A že jich bylo...

Vše jsme zvládli bez léků, byl nadprůměrně inteligentní, jen prostě "vybočoval z řady" . Za komunistů to bylo jiné, moc ohledy se nebraly... vše zvládl, vystudoval, ničím jsem ho netlumila, jak mi bylo také nabízeno.

Dnes je dospělý a nikdo to na něm nepozná. Moc Vám přeji, ať to zvládnete bez léků, nebojte se, v dospělost se to ztratí, určitě bude holčička v pohodě. ;)

doplněno 17.10.16 15:16:

To víte, záleží, na jaké učitele narazíte? Syna chtěli dát do vyrovnávací třídy, já to tenkrát nedovolila. To se určitě srovná, jen je potřeba více trpělivosti, ale dnes by na něm nikdo nějakou dysfunkci nepoznal.

evina*
hodnocení

Ano, léky jí dávat nechci, nepřijde mně to tak hrozné, abych jí musela cpát léky, jak mi je od začátku nabízeno...

Spíš aby na ni brali trochu ohledy ve škole, aby nepropadla :(

Zatím se nám moc nedaří a dělání domácích úkolů je taky o nervy, ale pořád si říkáme, že z toho vyroste...

lu*

Měla jsem LDM, nyní je mi 47 a nic se neztratilo. Před měsícem jsem začala brát Stratteru na ADD a upínám se k myšlence, aby už konečně zabrala. Celý život se trápím...

cesmina*
hodnocení

2x

Ano .V současnosti ji dcera bere,ale vzhledem k tomu ,že je v pubertě a má ještě k tomu autismus ,tak mě nepřijde léčba nějak zvláště účinná.Pokud to s ní jde bez léků,tak je to lepší pro játra a ledviny.Má ve škole nějakou asistenční pomoc? Nebo musí vše dělat sama bez pomoci?

hodnocení

1x

Evino, kdo Vám braní léků doporučil?

Dětí jako je Vaše dcerka jsem potkala mnoho. Potřebují být milovány a veškerá přísnost a důslednost na jejich fungování musí být doprovázena velkou laskavostí a neustálým chválením, výčitkami se problém bude zhoršovat. Budete ji muset dost "vodit za ručičku", ale veďte jen tam, kam je to skutečně třeba. Léky samozřejmě můžete vyzkoušet, jsou horší věci, než 3 měsíce s léky "na zkoušku". A zkusit by se mělo všechno, ačkoliv tady nějakou souvislost mezi dceřinou povahou a nutností léků nevidím. (Ale jsem jen učitelka...)

Pamatuju si na jednu osmandu, která měla problém i otevřít si učebnici. Přeslechla číslo stránky, přeslechla pokyn, nebo zrovna měla "něco důležitějšího na práci". Tehdy jsme se sešly s maminkou a já viděla, že maminka je to samé v bledě modrým, i ve svých cca 40 letech. Co se dalo dělat, jelo se "třído otevřete si knížku" a "Markétko otevři si knížku.. Maky! Tady, knížku, na!" :-D

doplněno 17.10.16 20:45:

Ono je potřeba se ve škole věnovat ideálně všem 25 (+-5) dětem. A to všichni víme, že nejde. Učím menší skupiny (dospělých) a individuální péče se vytrácí někde v počtu 5-6 lidí. Připočtěte si k tomu zlobily, břídily, hajzlíky a uvidíte, že i kdyby se ve škole strhali nebo na hlavu stavěli, tak se jim to nepodaří.

Já bych ve Vaší kůži nechala plavat všechny čtyřky a se dcerou pracovala tak jak se dá a jak Vám dovolí. Vycházejte se školou, vysvětlete jim svůj pohled na problém, poslechněte si jejich a najděte kompromis v přístupu k dcerce.

Nedávno jsem četla krásný komentář. "Jsem samotář. Moje samota je pro mě vyhovující prostředí. Jestli chceš se mnou být, musí pro mne Tvoje přítomnost být příjemnější než moje samota. Nebojuješ s dalším člověkem, bojuješ s mojí silnou komfortní zónou." (volně přeloženo) - pro Vaši dcerku není realita prostředím, ve kterém se cítí sama sebou, ve svém živlu, uvolněně, radostně, přirozeně. Musíte jej společně v takový svět přetvořit.

evina*

Doporučila nám ji psychiatrička, ale nejspíš ji píše všem s ADHD...

Ve škole je potřeba se jim individuálně věnovat, což u nás zatím neprobíhá, nicméně to zrovna řeším...

Dcera co se naučí to hned zapomene a jak píšete musím ji vše říct 10x,20x a pak stejně jít a pomoci jí s tím, ale už jsme si tak nějak zvykli :)

Hlavně že je ,,zdravá,,.

hodnocení

0x

Osobní přímo ne.

Ale známých desetiletá dcera měla neustálé problémy jak v chování,tak i v učení.Nedávala pozor,stále vyrušovala a nosila domů čtyřky,pětky a poznámky.

Nešťastní byli jak rodiče,tak i učitelé.Doporučili je tedy na psychiatrii.Tam jim byl předepsána právě ta Strattera.Je to cca půl roku a hle,dívenka se velmi změnila.A to v pozitivním slova smyslu.Takže mohu doporučit :)

doplněno 17.10.16 14:22:

Vaše dcera má naprosto stejné příznaky jako ta mých známých.Říkám Vám jasně,že ty léky zabírají.Bere se denně jeden.

mcfight
hodnocení

0x

Pokud hned vše zapomene - ve škole, tak nám řekněte jak tam prospívá? Pokud má trojky nebo čtyřky a s adekvátní léčbou by mohla mít jedničky, potom jí "neléčbou" patrně připravujete o její budoucnost. Mimo toho díky "neléčbě" patrně nezapadá do kolektivu a na psychice jí to nepřidá a její problémy se jen dále multiplikují. Je fajn nepojídat léky ale dle Vašeho příspěvku to má obrovské ALE a Vaše psychiatrička si to jednoznačně uvědomuje, ostatně., jinak by Vám ty pilulky předepsat nechtěla. Vždycky mě dojmou diskuse podobného typu, kdy se diskutéři stylizují do role erudovaného - v tomto případě psychiatra a dokonce si dovolují s medikací polemizovat., to už je vrchol drzosti.

mcfight : Naprostý souhlas *palec*

Já osobně léky nemám ráda.Kdo by také měl,že?

Ovšem,jak jsem již psala výše,v tomto případě jsou bezpodmínečně nutné.Ta dívka o které jsem psala,také absolutně nezapadala do kolektivu,smáli se jí a prakticky nikdo s ní nemluvil.Neměla žádné kamarádky.Také byla pomalá a všechno zapomínala.Jezdívám k nim,takže ji velmi dobře znám.Rodiče - matka vystudovala střední školu a otec vysokou školu.Oba ze své dcery byli totálně vyřízení.

Dennodenní domluvy.Nic nezabíralo.Loni dokonce propadla.Takže to byla ta poslední kapka.Muselo se jí pomoci.

Ještě dodám,že ji rodiče velmi milují.Je to jejich jediné,vymodlené dítě.Ona všechno má,veškerý luxus a komfort.Lásky a citu má tolik,že by je mohla rozdávat.A to i od obou prarodičů.

A znovu podotýkám,po nasazené léčbě se dívka radikálně změnila.Opravdu radikálně a to k lepšímu - viditelně !

Pokud Vy si budete stále myslet,že z toho vyroste,tak ji tím ubližujete.A vlastně i sobě.Než vyroste,tak z ní "možná" bude dokonale asociální a frustrovaný jedinec.

Je Vám nabízena pomoc,využijte ji,dokud je čas !

mcfight

Podle popisu matky., na tom dcera není vůbec dobře. Popravdě, kdybych já byl na místě psychiatra, zvažoval bych kontaktování sociálky (po odmítnutí medikace). Jejich dcera má právo mít šanci, prožít si normální a kvalitní dětství, školní věk a od toho odvislou dospělost.

evina*

Jste se zřejmě špatně vyspala, vylívejte si vztek jinde a né zde!

Neznáte mě ani moji dceru a pokud nechcete poradit, tak tady na této diskuzi nemáte co dělat.

evina*

Ta vaše holčina je zřejmě trochu jiný případ, dcera má kamarádů hodně, je společenská. Normálně na ní není žádná vada poznat, nemá ani z poradny ani žádný individuál, jenom doporučení, kterých by se měli učitele držet.

Je hodně durů ADHD a každé dítě to má jinak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]