Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaktualizováno vs. aktualizováno

Od: bp odpovědí: 9 změna:

Liši se významově tyto věty?

Systém mám aktualizovaný. NEBO Systém mám zaktualizovaný.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

wehappyfew*
hodnocení

2x
Zdravím,
pamatuji-li si to správně, tak sloveso "aktualizovat" výjimečně řadíme do skupiny "obouvidových" sloves (dokonavé i nedokonavé/časově ohraničené i neohraničené), podobně jako u -analyzovat, dezinfikovat, absorbovat, organizovat aj.- Takže lze použít obojí.
doplněno 15.10.16 11:18: Čili to významově vyjde nastejno.
kfix
...takže co? aktualizovaný, nebo zaktualizovaný? Je-li sloveso aktualizovat "obouvidové" (dokonavé i nedokonavé), proč k němu vytvářet předponou z- ještě sloveso pouze dokonavé? Nerozumím závěru: "Takže lze použít obojí."
Jsou některá taková slovesa, hlavně z řad těch nověji přejatých... Jazyk se tomu přirozeně brání (je to svým způsobem nejasné, matoucí), a proto vytváří i podoby s předponou, které jsou jasně dokonavé. Do budoucna můžeme předpokládat, že toto sloveso (a jemu podobná) bude fungovat pravidelně, stejně jako většina sloves domácího původu, tedy: aktualizovat (nedok.) x zaktualizovat (dok.) Zatím je to ovšem tak, jak napsala wehappyfew® .
kfix

Myslím, že odpovídáte bez toho, že byste si přečetla, co napsala wehappyfew a co jsem napsal já.

Wehappyfew píše, že se jedná o "obouvidové" sloveso. Taková slovesa opravdu existují a jeden tvar se používá k vyjádření jak dokonavosti, tak i k nedokonavosti děje. Naopak u sloves jednovidových se vidový protějšek (nedokonavé -> dokonavé) tvoří předponou. Jedná-li se o sloveso obouvidové, potom se vidová dvojice netvoří, a jeden tvar plní obě funkce (dokonavost i nedokonavost) - napsat "Takže lze použít obojí." je nysmysl, protože žádné "obojí" neexistuje. U slovesa obouvidového existuje jen jeden tvar. Příklady obouvidových sloves: absolvovat, habilitovat, prezentovat, separovat, verbalizovat, jmenovat, obětovat, informovat...
Ostatně v tomto případě o žádné obouvidové sloveso nejde. Vidová dvojice je aktualizovat -> zaktualizovat.

Jenomže obouvidá slovesa se vyznačují tím, že nejsou pro slovanské jazyky příliš přirozená (v podstatě vždy je to pouze dočasný jev), a proto si tyto jazyky zpravidla záhy vytvářejí přímo dokonavou podobu s příponou. Nějakou dobu tedy sloveso funguje tak, že je obouvidé s možností použít čistě dokonavou podobu, potom lze předpokládat, že se obouvidost vytratí zcela. Samozřejmě, neplatí to vždy a na 100%.

P.s.

Já tedy u slovesa aktualizovat rysy obouvidosti vidím.

doplněno 18.10.16 20:03:

* "aktualizovat"

kfix

Ale to všechno, co píšete, je srozumitelné. V podstatě píšete totéž co já. Jen jsem upozornil na to, že pokud někdo tvrdí, že je sloveso obouvidé, nemůže zároveň tvrdit, že jsou možné oba tvary (protože žádné "oba"neexistují - existuje jen jeden, který vyjadřuje oba vidy). A pokud rysy obouvidosti u slovesa aktualizovat vidíte, pak se podívejte, jak se na to dívá Internetová jazyková příručka:

prirucka.ujc.cas.cz/...

prirucka.ujc.cas.cz/...

Nepíšete to úplně správně, protože sloveso aktualizovat je skutečně obouvidé (mimochodem, když jste mi dal ten odkaz, četl jste ho sám?), a tedy může svým tvarem vyjadřovat jak dokonavý, tak nedokonavý vid. Zároveň ovšem máme i tvar zaktualizovat, které je pochopitelně dokonavý. Tento jev je zcela běžný u mnohých obouvidých sloves, protože většina z nich má obouvidost pouze jako přechodný stav.

A, ano - máte pravdu v tom, že první rádkyně v této problematice zřejmě nemá příliš jasno (její odpověď jsem nejprve jen přelétla očima).

doplněno 18.10.16 22:39:

Ačkoli nevíme, jak to myslela. Dá se to totiž vyložit různě, protože všichni víme, že tvar "zaktualizovat" je již v češtině běžný (dokonce spisovný) - a zároveň také víme, že tvar "aktualizovat" se používá ve významu nedokonavém i dokonavém. Takže já se přece jen kloním k tomu, že to myslela správně. ;) Proto jsem ji také ohodnotila.

kfix

Slovní ekvilibristika Vám docela sluší :)

Myslíte tím můj dodatek? :-D Jinak musíte vzít v potaz, že rádkyně odpovídala tazateli, který se ptal na rozdíl mezi dvěma tvary. Odpověděla tedy správně, protože bez kontextu oba tyto tvary mohou mít/ mají totožný význam.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]