Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Němčina - podstatné jméno rok

Od: zabazelena odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, potřebovala bych objasnit tohle: Rok se řekne německy der Jahr, to je jasné a roky jsou die Jahre. Proč se teda
v roce 2016 řekne im JahrE 2016? A proč se před pěti lety řekne vor fünf JahreN? Napadlo mě, že to JahreN by mohlo mít možná souvislost se skloňováním členů v množném čísle, ikdyž, nevím to jistě. Ale to s tím rokem 2016 opravdu nechápu. Mohl by mi někdo objasnit oba případy? Děkuju.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

4x

Rok se německy řekne das Jahr. Některá podstatná jména rodu mužského a středního přibírají v 3. pádě č. jednotného koncovku –e (je potřeba se naučit). Im Jahre → ustálené spojení

Většina německých podstatných jmen má v 3. pádě čísla množného koncovkun nebo en. Při učení nových slovíček doporučuji se je učit vždy s členem a podstatná jména se rovnou naučit vyskloňovat.

ctenar*
hodnocení

0x

To jsou přežitky ze staré němčiny. Dnes jsou to ustálená rčení, fráze. Člověk se to musí naučit nebo to odposlouchat.

Asi nejznámější případ: zu Hause

zabazelena
hodnocení

Moc děkuji za opovědi. Našla jsem to i tady cs.wiktionary.org/...

iz*

Radši jsem se podívala a na Wiktionary to je správně. Pokud si ale člověk není něčím jist, je podle mne lepší dát přednost nakladatelství Duden.

Vidím, že Duden připouští im Jahr/im Jahre. Já mám zažitu tu starší verzi, budu si muset zvyknout i na tu novější...

doplněno 13.10.16 20:45:

Důležité je vědět i to, s kterým pádem se která předložka pojí. V německých vazbách je často nutné použít jiný pád než v češtině. Není možné používat české pádové otázky (to bývá poměrně častá chyba).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]