Nejste přihlášen/a.
Problémy jsou i s úkoly v 1.tř. Netuším který umělec maloval obrázky do učebnic ale poznat co to je má problém dospělý. Slabiky a první písmeno - houba-hříbek-omyl je to satan a td. Dcera pro jistotu píše k obrázku co naznala, že to je, další věc je kniha str. xx vystřihněte písmena ale už tam není, že ne ty z knihy ale vystřihněte stejná písmena jako v knize na str. xx z listu s písmeny a ta vložte do plastových složek. Zlatý retro slabikář.
Také jsem v tom nejprve hledal něco abstraktního. Pak jsem si všiml dvojic k-m, p-o a s-t, které jsou vedle sebe v abecedě a po opětovném přečtení zadání, kde se píše o "zařazení" slov mě napadlo, jestli se neptají na posloupnost slov raději než na to, zda nějaká slova do té skupiny patří nebo ne. Prolétl jsem proto první písmena slov a bylo jasno.
Druháčkové o tom ale asi takhle složitě neuvažují.
Abych se přiznal, myslel jsem, že se abeceda bere v první třídě.
Je rozdíl učení písmenek a učení písmen v takovém pořadí, jak se vyskytuje v abecedě. Písmena se všechna učí v první třídě, jejich abecední pořadí buď na konci první nebo v druhé.
Druháčkové o tom asi takhle složitě neuvažují hlavně proto, že momentálně tu abecedu berou, je všude kolem nich, i v té učebnici, ze které měli úkol. Vždycky je třeba při vypracování úkolu mrknout, co vlastně dělají, co probírají, odpovědi tam jsou. (Už víckrát jsem si všimla, že se tu vyskytují cvičení, jejichž odpovědi dozajista jsou ve výkladu nebo namátkově v učivu, které je právě probíráno, tázajícího ale nenapadlo se podívat nebo se zeptat, co teď žáček ve škole probírá a místo toho složitě probíral své vlastní - nepoměrně širší, komplexnější a daleko více usouvztažněné - znalosti a zkušenosti.)
Já mám dojem, že my jsme se ve druhé třídě učili pouze písmenka x, w a q. Ostatní jsme už, podle mě, dávno uměli i se správným pořadím. Nějaké opakování ale zřejmě také bylo.
Pochopitelně, na konec se nechala písmena, která se vyskytují vzácněji, a to zejména v přejatých slovech.
Jinak díky za zajímavý graf.
Je to už víc než 50 let, ale vidím, že osnovy se nemění. Na začátku druhé třídy jsme se také učili abecedu. Dodnes vzpomínám, že to bylo na jménech imaginární třídy: Adámek, Bendová, Cihlářová, Černá, Dostál...žákyně Černá si doma stěžovala mamince, proč ji paní učitelka pokaždé čte až jako čtvrtou, že by někdy chtěla být také první. Maminka vysvětlovala a to byla ta motivace k abecedě.
S těmi jmény jsme pracovali, od každého písmena jedno. Paní učitelka nám příjmení různě prohazovala, museli jsme je řadit správně. Pak jsme řadili i skutečná příjmení dětí v naší třídě. Tam už to bylo horší. Nebyl tam třeba nikdo od O, ale 2 žáci od K.
Dneska je to stejné, jen to děti dělají s podstatnými jmény. Výuka se nemění. Jaga.
žákyně Černá si doma stěžovala mamince, proč ji paní učitelka pokaždé čte až jako čtvrtou, že by někdy chtěla být také první.
Maminka jí měla říct, ať počká na střední školu. Já se během ní posunul ve stejné třídě minimálně o 4 místa nahoru a to se jmenuji pořád stejně
1.září se nás tam sešlo 36. Třídní učitelka to viděla a řekla: "Je vás nějak moc. Předchozí třídu jsem dovedla k maturitě v počtu 24." My se tomu tenkrát smáli. Za 4 roky nás vedla k maturitě v počtu 28 ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.