Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžu přestoupit ze střední školy?

Od: igelitka* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, je mi teprve patnáct a budu se hlásit na sš. problém pro mě je, že naši mě nechtejí dát na internát a já bych ale tím pádem v osumnácti přešla na jinou/stejnou školu akorát v jiném městě. Jde hlavně o to, že v osmnácti bych hrozně ráda odešla pryč z našeho zapadákova a nechtělo by se mi čekat...

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ctenar*
hodnocení

2x

Měnit školu na poslední ročník školy se mi zdá blbost. Jiné prostředí, ubytování, stravování, spolubydlící, dojíždění, kamarádi, spolužáci, učitelé, požadavek na předchozí znalosti, ... a to vše zakončené maturitou. No, připravovat bych se na tu "madurýdu" takhle nechtěl.

iz*

Já vidím problém hlavně ve zbytečném prodlužování studia. Ředitelé škol podle mých zkušeností nepovolují moc rádi přestup do posledního ročníku, poměrně často nabízejí jenom možnost přestupu do 3. ročníku...

[Podle mne místo, v němž je střední škola nebo učiliště, zas takový Zapadákov nebude...]

U nás (obec ryze venkovského charakteru, cca 500 ob.) je poměrně velké učiliště už mnoho let; nachází se v bývalém panském zámečku a přilehlých budovách. Osobně si myslím, že v případě učiliště toto není na škodu, protože je tady dost příležitostí pro praxi. Učni pořád dělají něco na obci nebo v místním býv. st. statku. Vyložený zapadákov v pravém slova smyslu to asi není, ale třeba obchod tady máme jen jeden (Jednotu).

ctenar*
hodnocení

0x

Ano.

zákon

iz*
hodnocení

0x

Teoreticky ano, prakticky to bude těžší.

Rodiče jsou povinni tě živit, dokud se budeš soustavně připravovat na budoucí povolání (přesněji, dokud se nebudeš schopna živit sama), ale nejsou povinni hradit tvé vrtochy, ani neodůvodněně zvýšené náklady na stravování a ubytování jinde než ve "vašem zapadákově", nemluvě o zbytečném prodlužování studia.

V 18 letech budeš moci změnit školu bez souhlasu rodičů, ale pokud ti rodiče zajistí stravu a ubytování doma, nebudou povinni ti hradit internát a stravování jinde jenom proto, že se ti doma nelíbí.

Vyděláš si na své náklady souběžně se studiem sama?

doplněno 13.10.16 11:46:

Přemýšlím, v kterých Zapadákovech jsou u nás střední školy...

ctenar*

Naklikejte si svůj kraj a podívejte se. :) Něco mohou být jen "učiliště"(dnes se tomu také říká střední škola), ale tam by asi už po 18 nebyla (trvá 3 roky).

Třeba je ale Zapadákov všechno, co není krajské město.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]