Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Status studenta

Od: florisita odpovědí: 4 změna:
Neni mi uplne jasna definice " status studenta". Jedna se o tuto situaci. Student nastoupil na VOS, po prvnim semestru prestal dochazet do skoly. Dalsi semestr nedokoncil. Domnival se, ze od zari zacne navstevovat jinou VOS, bohuzel nebyl prijat. Od ledna tohoto roku nenavstevuje zadnou skolu, ale do dnesniho dne mu neprisel zadny dopis o vylouceni ze studia. Takze ma stale status studenta a neni povinen platit zdravotni pojisteni?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

0x

Zdravotní pojištění je mu ztrhávano jistě z platu, přece neleží doma rok na gauči.

Teď vážně - na poštu se spolehnout nedá. Možná dopis odeslali, ale nedošel, ztratil se, někdo vybral schránku, pošťák omylem vhodil do jiné schránky atd. Máte ověřený status studenta u školy? Asi ne.

Správnou informaci získáte pouze u zdroje a pak třeba zjistíte, že máte xx tisíc dluh na ZP.

florisita
hodnocení

Děkuji za odpověď.

Na gauci neleží, ale pracuje pouze brigádně a bez smlouvy. U školy se neinformovala, stále tvrdi, že pokud jí nepřišel dopis, tak nemusi nic řešit a má stále status studenta. Nevím jak jí to mám vysvětlit. Osobně si myslím, že se dávno měla nahlasit na Úřadu prace.

iz*

Na tu "brigádní práci bez smlouvy" pozor! Za práci na černo jí hrozí pokuta od 10.000 do 100.000 Kč, jejímu "zaměstnavateli" od 250.000 Kč.

Dlužné pojištění a pravděpodobně (nejsem si jista, jestli by jí zdravotní pojišťovna v případě práce černo penále prominula) i penále bude muset doplatit.

Nikdo není povinen se registrovat na úřadu práce. Stačí se u zdravotní pojišťovny přihlásit jako OBZP a hradit zdravotní pojištění (letos 1.337 Kč měsíčně).

Na poštu by se spoléhat neměla. Pokud řádně neplní své povinnosti, mohla škola její studium dávno ukončit.

Že by studentka nevěděla, že "neznalost zákonů neomlouvá"? Zdravotní pojištění měla podle mne řešit už dávno...

A ten první semestr splnila? Pokud ano, je možné, že druhý semestr se "řeší" až po prázdninách (na mnohých školách to tak je), přičemž prázdniny mnohdy trvají až do konce září. Ale já bych takto určitě neriskovala. Škola nemá nějaký online informační systém pro studenty, kde by si např. nahlašovali zkoušky, měli by tam zapsané známky apod? Tam by určitě zjistila, zda je skutečně stále vedena jako student.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]