Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Překlad ruštiny

Od: prosba* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, když chci napsat: Hlavní město České republiky je Praha.

Mám to správně?

главная столица чешской республики Прага.

Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

venkov4ever*
hodnocení

1x

Столицей Чешской Республики является Прага. *slunce*

doplněno 11.10.16 07:10: Слово «столица» происходит от древнерусского стол — «престол, трон, место правления князя». *slunce*
ctenar*

Столицa Чешской Республики Прага?

"Столицa Чешской Республики/ Чехии — Прагa". Jinak venkov4ever to má také správně.

Co se týče samotného slova "столица" - podle mě zde jde o vladařský stolec (trůn).

ctenar*

Trůn - ano, máš pravdu.

Což ovšem neznamená, že to není také hlavní město,

Столи́ца — главный город государства, местопребывание правительства и других высших органов государственной власти.

Pro zajímavost: Székečfehérvár (Stoličný Belehrad) ... Székesfehérvár was the capital of Hungary in the Middle Ages.

Jinak bych jen poznamenal, že "главная столица" je pleonasmus.

ctenar*

Já nepopíral, že to neznamená "hlavní město". Jen jsem připomněl, že to vzniklo z původního "trůní místo, místo, kde se nachází trůn"

Takže nejsme vepři. Ani já nepopíral ten druhý význam. Ostatně podobně jsou na tom i jiná slova, třeba italské chiesa, podobně jaku ruské cerkov, může znamenat jak církev, tak schrám, a i výše zmíněný székesfehervár vlastně označuje, jak vidno i z překladu, místo, kde se nachízí trůn (szék je řidle, křeslo, trůn, fehér je bílý, vár je hrad , zámek (odtud város – město). :)

ctenar*
hodnocení

0x

Stolice je takové matoucí slovo pro Čechy :-D Ukrajinština ho používá také. Oficiální zahraniční radiová stanice Ukrajiny se jmenuje Голос Столиці.

Je to od slova "stůl" (stol), kolem kterého se schází vládci země.

Překlad ruštiny

balzerka
hodnocení

0x

Bez toho glavnaja. Stalica je vlastně trůn.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]