Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer
Nevím si rady s příkladem,který pošlu ve fotce.Je to sumace a vůbec nevím jak na to zítra to musím odevzdat.Je to příklad (a). A zadání zní: NAJDĚTE SOUČTY ČELNŮ ARITMETICKÝCH POSLIPNOSTÍ, KTERÉ JSOU DÁNY POMOCÍ SUMAČNÍ SYMBOLIKY. Těch příkladů je více, kdyby se tady našel někdo kdo by byl ochoten ty příklady vypočítat tak bych mu je poslal a byl bych moc vděčný.
Děkuji
Vím,že si to mám počítat sám,ale když na tím sedím a nevím jak na to tak se to nepovede nikdy
Nevím zda jsem zadání pochopil. Pochopitelně těch 16 členů posloupností můžeš sečíst ručně, nebo si vytvořit vzorec a součet je (1+16)*(16/2) = 17*8
Zdalipak víš proč
Asi by vzorec šel vytvořit i pro další sumace
Součet prvního a posledního členu posloupností je 17
Součet druhého a předposledního je 17
Součet osmého a devátého členu je 17
A těch dvojic je 8 což je polovina všech členů posloupnosti
Protože to je ´vzorec. Lze hezky odvodit.
Mezi 1:00 a 4:00
Teď koukám, že @matematik to už vysvětlil. Nevšiml jsem si toho dříve.
= (po dosazení za "k") = 1 + 2 + 3 + ... + 16
a1 = 1
n = 16
a16 = 16
s = (n/2).(a1 + a16) = 8.17 = 136
Obdobně další příklady:
b) = 3 + 7 + 11 + ... + 67
a1=3
n=17
a17=67
s = ...
Dej člověku rybu, on bude mít co jíst ten den. Nauč ho lovit ryby, on bude mít co jíst celý život.
Já ti poslal detailní návod. Předžvýkávat každou rybu ti nebudu.
26a
N-tý člen geometrické posloupnosti je první člen krát qvocient umocněný N-1 takže
128 = 2*q³
Vypočteš q
To snad nemyslíš vážně, že nezvládneš třetí odmocninu z 64
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.