Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uprava rovnice

Od: mrkus odpovědí: 26 změna:

Ahoj,
muzeme mi někdo pomoct s upravou rovnice? Potrebuju vyjadrit x z rovnice:
Y = x + x(2).z + x(3).z(2)+ x(4).z(3) ...
Diky moc.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ctenar*
hodnocení

0x

Jestli ty zavorky jsou mocniny, tak zkus:

Y = xz.(1/z + x + x(2).z + x(3).z(2) + ...)

Y = xz.(1/z + Y)

Y = x.(1 + zY)

x = Y/(1+zY)

mrkus
hodnocení

Tomu nerozumim. Na prave strane zustava porad x (pod Y).

ctenar*

Očekával bych, že Y a z jsou známé (znáš jejich hodnotu), proto chceš vyjádřit ("dopočítat") x. Jinak by to asi nemělo smysl nebo tomu nerozumím.

Počkej si, co sem přijde poradit @kartaginec nebo @x .

mrkus

Jasne, z a Y jsou zname. Ale Y neni x x(2).z x(3).z(2) ...

Nebo nechapu, jak si to myslel.

ctenar*

Y neni x x(2).z x(3).z(2) ...

Já vím, že není. Netvrdil jsem to. Nevím, kde jsi to vzal.

Y je x + x(2).z + x(3).z(2) ... Sám jsi to napsal v zadání. Já to jen dosadil do té závorky. Nebo mi něco uniká?*nevi*

Uprava rovnice
mrkus

Jo tááááák. A funguje to?:D

mrkus

Ted me napada, neda se to zapsat jako nejaka posloupnost? Aby ta rada tam nemusela byt nekonecna?

ctenar*

x + x(2).z + x(3).z(2)+ x(4).z(3) = Σxk+1zk pro k=0..∞

doplněno 04.10.16 19:27:

Jen bych chtěl zkusit jiné formátování: ∑k=0xk+1zk

mrkus
hodnocení

Vazeny ctenari,

co tahle rovnice (malinka uprava - opet vyresit neznamou x):

Y=x + (1-x)(2) .z + (1-x)(2) .z(2) .x + (1-x)(2) .z(3) .x(2)...

pricemz (2) je zase mocnina

ctenar*

Vyřešeno níže.

hodnocení

0x
Já bych se především rád ujistil, že x(n) opravdu znamená mocninu. Vy jste to nepotvrdil, ale ani nevyvrátil, takže asi ano. Nu a v tom případě mi přijde čtenářův postup výpočtu nexnámé x ze zadaných z a Y velmi elegantní. Jen při exaktním provedení by bylo třepa brát do úvahy podmínky (konkrétně (1 + zY) různé od nuly; tak, jak to naznačil čtenář, by mělo být i z nenulové, ale tahle podmínka není nutné, týká se jem postupu a ne vásledku), a také se ptát na knvergenci té nekoneřné řady /což je podmínka xz mezi mínus jjednou a jednou, ostře).
mrkus

Ano, je to mocnina. Uz je mi to jasne, jsem idiot..zda se. Jeste se ujistim, ze jsem ten priklad vubec dobre upravil. Snazil jsem se co nejvic konstant nacpat prave do toho Y, aby to bylo prehlednejsi. Jinak ctenarovi moc dekuju a smekam pomyslny kloboucek!

ctenar*

Čtenáře by @kartaginec strčil do kapsy kdykoliv, kdyby se mu zachtělo. *dril* Tuto otázku jsem jen prostě viděl dříve než on. Toť vše.

čtenáře bych nepodceňoval, je to elegantní řešení. Ajestli to funguje? Ano, pokud příslušná mocninná (geometrická) řada konverguje. Zjistit to znamená řešit nerovnici |zY/(1+zY)|
mrkus
hodnocení

Treba a mozna by to kartaginec podobne nevyresil. Z odpovedi tusim, ze mu matematika rika pane. Takový clovek ale naopak casto prehlidne to nejjednodussi reseni, pac uvazuje ve vyssich sferach zivota a smrti. Pak nastupuje "selsky rozum" a prirozeny duvtip ctenare. Treti do party je blbecek, co sotva prolez zakladkou, a musi oblizat metamaticka fora. Bez takovych by ale nebylo kartagincu, uz vubec ne ctenaru.

matematik

Na to je jedno přísloví. Když něco absolutně nejde, většinou se najde nějaký blbec, který to udělá.

mrkus
hodnocení

Vazeny ctenari

co tahle rovnice (malinka uprava - opet vyresit neznamou x):

Y=x + (1-x)(2) .z + (1-x)(2) .z(2) .x + (1-x)(2) .z(3) .x(2)...

pricemz (2) je zase mocnina

ctenar*

To je to samé v bleděmodrém *ee*:

Y=x + (1-x)2z + (1-x)2z2x + (1-x)2z3x2 + ... = x + (1-x)2(z + z2x + z3x2 + ...) = x + (1-x)2zx.(1/x + z + z2x + z3x2 + ...)

a z toho už zase se opakuje

z + z2x + z3x2 + ...

a z rovnice

Y = x + (1-x)2(z + z2x + z3x2 + ...)

snadno odvodíme, že

z + z2x + z3x2 + ... = (Y-x)/(1-x2)

Po dosazení do

Y = x + (1-x)2zx.(1/x + z + z2x + z3x2 + ...)

vyjde

Y = x + (1-x)2zx.(1/x + (Y-x)/(1-x2))

Y = x + z.(1-x2 + xY - x2)

(-2z)x2 + (zY + 1).x + (z - Y) = 0

a to je kvadr. rovnice tvaru

ax2 + bx + c = 0

Snad jsem tam někde neudělal chybu. Překontroluj si to.

mrkus
hodnocení

Myslim, ze v Y = x + z.(1-x2 + xY - x2) je chyba. Prvni clen v zavorce by podle me mel byt (1-x)2.

ctenar*

Máš pravdu.

mrkus
05.10.16 13:37
hodnocení

diky

hodnocení

0x

Druhá možmost je na rovnici Y = x(1 + zx + (zx)² + (zx)³ + ... ) otrocky pouřít vzorec pro součet geometrické řady s kvocientem q = xz, platný pro |zx | <1:

Y = x / (1 −xz) , respektive zY = W = zx/(1−zx).

Vyřešením této rovnice dojdeme ke vzorci, který už známe, ale který je validní pouze pro Y, která odpovídají té podmínce na kovcient. A poněvadž vidíme, že výše vypsaný vzorec definuje hyperbolu s osami W = −1, u =zx = 1, z níž ovšem musíme brát jen omezený definiční obor a odpovídající obor hodnot, snadno zjistíme, že originální úloha je řešitelné pro zY větší než −½.

(Pro jednodušší zápis jsem oznašil (zavedl substituci) zY = W, zx = u a vyčetřoval jsem průběh finkce W = W(u).)

mrkus
05.10.16 13:23
hodnocení

Ty woe..

ctenar*

Vidíš, co jsem říkal?

Na druhou stranu tě může potěšit, že s velkou pravděpodobností budeš vydělávat více než lidi jako on. Tak to bohužel chodí.

ctenar*

Vysvětlení té hyperboly:

vyšetřuje zY = xz/(1-xz)

neboli W = u/(1-u)

úpravy: W = -u/(u-1) = (-u + 1 - 1)/(u-1) = [-(u - 1) - 1]/(u - 1) = [-(u - 1)/(u - 1)] - 1/(u - 1) = -1 -1/(u-1) = -[1/(u-1)] - 1

tedy funkce tvaru y = 1/x, jejímž grafem je hyperbola, která je akorát:

• výškově převrácená kvůli tomu mínus před zlomkem

• posunutá o 1 doprava, kvůli té 1 v (u-1)

• posunutá o 1 dolů, kvůli té -1 na konci výrazu

Protože xz (neboli u) musí být podle defin. oboru>-1,

W (tedy zY) nabývá hodnotu:

W = u/(1-u) = -1/(1-(-1)) = -(1/2)

Přesně jak píše @Kartaginec *palec*

doplněno 05.10.16 15:28:

Na druhou stranu - kartaginec asi vyšetřoval asymptoty hyperboly přímo z její středové rovnice a ne kreslením grafu jako jsem to ukazoval já výše.

Mě po úpravě W=u/(1-u) vyšlo:

(u-1).(W+1) = 1

protože (u-m).(y-n) = c

pak

m=1; n= -1

asymptoty: u = m = 1; W = n = -1

ctenar*

Velice pěkné řešení.

Jen doplním, že jako geom. řadu lze počítat přímo ze tvaru v zadání, kdy a1 = x; q = xz. Vyjde to pochopitelně stejně.

Graf mi vyšel stejně (pěkný trik s tím rozšířením pomocí z !) a i WolframAlpha souhlasí. Pravá větev hyperboly se vůbec nepoužije vzhledem k definiční podmínce |xz| = u <1

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]