Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Možný chyták z ČJ (větné členy)

Od: pekaty odpovědí: 2 změna:

Zdravím, mám souvětí a musím určit větné členy a určil jsem všechny až na poslední 2. jeden z nich je : která a druhý přitažlivosti
Souvětí je takto : Prohlížíme-li pozorně hvězdné nebe , nalezneme někdy dvě hvězdy v tak značné blízkosti, že se ptáme, jsou-li jen náhodou tak blízko vodle sebe, nebo tvoří-li ve skutečnosti jedinou soustavu, která se řídí zákonem přitažlivosti.

Myslím si že přitažlivosti je Pkn, ale nejsem si jistý

a která mě nenapadá co za větný člen může být a myslím si , že to je jen spojka a je to chyták...

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

PkN ano. Ptáme se "Jakým zákonem?" a "přitažlivosti" určuje blíže ten zákon. Je to tedy přívlastek.

"která" spojka být nemůže - dosaď jiný rod, dostaneš "který" nebo "které", nebo jiný pád (které, které, kterou atp.), je to tedy ohebný slovní druh.

raul
hodnocení

0x

která = zájmeno vztažné, které (v tebou uvedeném souvětí) uvozuje vedlejší větu přívlastkovou (svým způsobem opravdu supluje spojku podřadící).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma větné členy

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]