Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mohl bych vás poprosit zda rovnici násobím správným výrazem?
1/(x-2) - 1/(x-3) = (3x-10) / x " - 5+ 6 / . (x-2) . (x-3) . (x" - 5 + 6)
je to celé ve zlomku, a uvozovky nad x je nadruhou
Děkuji!
Mám v tom nějaký zmatek. Je toho tam mnoho. Snad pouze odstranit zlomky a obě strany rovnice násobit dvojčlenem (x-2)*(x-3).
Nezapomenout na podmínku x<>2 AND x<>3
doplněno 24.02.10 17:24:To lomítko za (3x-10) / x " - 5+ 6 to ještě patří k rovnici, nebo je to snad již možnost násobení.
Pokud to patří k rovnici tak to bude částečně jinak
Budu tedy hádat, že pravá strana rovnice má ve jmenovateli (x" -5 + 6)
(x" -5 + 6) = (x" + 1) a pak je Tvůj návrh naprosto správný
Ale striktně vzato blbnu, já jsem stále počítal že tam je (x" - 5x + 6) a ne (x" - 5 + 6). Buď zadavatel nebo já to máme špatně. Díky jirbarovi za upozornění.
Pozor, pozor. Mně se nezdál ten trojčlen tak blbě napsaný. (x" - 5 + 6) vždyť je to vlastně (x" + 1)
No a teď mi došlo nejspíš po Vaší "chybné" úvaze, že žadateli za tou pětkou asi vypadlo "x".
Pak skutečně bude platit (x-2) . (x-3) .=(x" - 5x + 6)
Takže pokud mu to "X" opravdu vypadlo, bude obě strany rovnice násobit dvojčleny (x - 2) a (x - 3) a výsledek je jasný.
No a když mu vyjde že X=3 tak se moc radovat nemůže, neboť toto řešení jsme vyloučili hned v počáteční úvaze.
Přiznám se, že si již nepamatuji jak s tím dál naložíme.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.