Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřeboval bych s příkladem z fyziky na spjování kondenzátorů a následného zjištění výsledné kapacity.
Zadání: Zjistěte výslednou kapacitu spojení kondenzátorů dle obrázku. Kapacity jednotlivých kondenzátorů =
C1 = 1,5 mikro Fahrad
C2 = 1 mikro Fahrad
C3 = 2 mikro Fahrad
C4 = 6 mikro Fahrad
C5 = 1 mikro Fahrad.
Výsledek vyšel 1 mikro Fahrad, akorát nevím proč to tak je, poradil by mi někdo prosím postup.
Proč to nejde vypočítat tím způsobem, že 1/C = 1/C1 + 1/C2 + 1/C4 (podle mě jsou zapojeny sériově - použiju vzorec) + C5 + C3 (podle mě jsou zapojeny paraleně - použiju vzorec) = výsledná kapacita. Prosím poradil mi ještě někdo jak z toho obrázku vyčíst co je paralelně a co sériově (C2 a C3 nějak vidím, že jsou zapojeny paralelně ale u ostatních na to nemůžu nějak přijít.)
C1 není zapojený sériově k C2 a C4, protože C2 i C4 jsou ještě navíc v pararelním zapojením s těmi ostatními. Počítá se to tak, že se to postupně zjednodušuje.
Takže nejdřív si vypočítáš hodnotu C23 (pararelní spojení).
Následně si můžeš vypočítat hodnotu C234 (C4 je v sérii s C23).
Pak opět musíš spočíst pararalní spojení C5 a C234.
No a nakonec vypočítaš tu sérii C1 s C2345
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.