Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rád bych poprosil o radu.
Mám hotovou maturitu a nyní si dodělávám výuční list. Příští rok se chci hlásit na dva obory VŠ, a zde právě přichází můj problém.
Díval jsem se na stránky obou fakult, a obě měly v posledních letech přijímací zkoušky v době konání záverečných zkoušek na učilišti. Takže teď nevím, co mám dělat. Napadá mě několik potencionálních možností, ale každá má nějaký háček. Zároveň je sposta věcí které mi ani nejsou jasné.
Změna termínu přijímacích zkoušek není ani ve vyjímečných případech na žádné z fakult možná.
Možnosti:
1)
Přihlásit se na VŠ i na jarní termín ZZ a doufat, že se mi alespoň jeden obor nebude krýt. V případě, že se bydou krýt oba:
a) Vybraz si ZZ, udělat si výuční list v řádném termínu a jít potom na rok pracovat. To by ale znamenalo ztrátu jednoho roku, kdy můžu být veden jako student (na bakaláře už by mi potom zbyl jen jeden rok, kdy bych mohl mít status studenta - začal bych ve 24 letech)
b) Vybat si PZ, ze ZZ se omluvit, doufat, že mi omluvu uznají a konat je v náhradním termínu tj. na podzim, což sebou nese další rizika (popíšu níže)
2)
Přihlásit se na VŠ a nejak se pokusit o zapsání se na podzimní termín ZZ (záměrné neuzavření ročníku, nemoc...). S tím se opět pojí stejná rizika jako při možnosti 1b.
3)
Přihlásit se na VŠ a ZZ nechat až na další rok. V případě nepřijetí jsem ale v koncích - na rok jen s maturitou z gymnázia bez výučního listu.
Nyní vysvětlení rizik spojených s podzimním termínem.
Podzimní termíny zkoušek by se mi s největší pravděpodobností kryly s pvními přednáškami, semináři atd. Imatrikulace je sice až v říjnu, ale učit už se začíná v polovině září. Přednášky, pokud to dobře chápu, jsou nepovinné, ale co když mi tam zrovna vyjde třeba ten seminář. Ono ani chybět na první přednášce by nebylo nic moc (uniknou mi důležité informace, špatně se zapíšu do povědomí vyučujících atd...
Ještě by mě zajímalo, pokud to někdo budete vědět, jestli je vůbec možné nekonat závěrečnou zkoušku na učilišti hned, ale třeba právě až za rok.
A taky jestli máte někdo zkušenost s absencí na začátku zimního semestru v prváku na VŠ.
Jinak teď je mi 22, mám maturitu s vyznamenáním, JŠ zakončenou CAE, a teď si dělám ten výuční list. To jen pro vysvětlení toho vyššího věku, abyste si nemysleli, že se flákám nebo si snažím prodlužovat studium co to jde. Neproflákal jsem jediný rok, a to jsem do toho ještě řešil nějaké zdravotní problémy.
Takže taková je moje situace. Co byste dělali na mém místě? Pokud je zde někdo pohybující se ve školství budu rád za každou radu. To samozřejmě platí i o radách/názorek ostatních.
Díky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.